zazaki.net
13 Teşrîne 2024 Çarşeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
22 Oktobre 2010 Îne 09:21

Şeyh Said Efendi’nin Mahallesine Devlet Ambargosu

Abdurrahim FIRAT

Erzurum Hınıs İlçesinde yıllardır devam eden sorunlar, bir türlü çözüme kavuşmazken, hizmet talebinde bulunan muhtarlar, ilginç cevaplarla karşılaşıyor. Mahallede olmayan hizmetler ise kaymakamlık tarafından olmuş gibi gösteriliyor. Hınıs İlçesi Kolhisar Mahallesi, aynı zamanda Şeyh Said’in doğup büyüdüğü yer. Önceleri köy olan bu mahalle yakın dönemde Hınıs’a bağlanıyor ama altyapısı ve görünümü yine köy gibi. Çünkü bu Mahalleye kimse hizmet götürmüyor. 
 
Mahalle Muhtarı Abdurrahim Fırat’ın, su, yol ve kanalizasyon talebi ise her defasında karşılıksız kalması, akıllarda soru işareti bırakıyor. Talep ettiği hizmetleri bir türlü alamayan Muhtar Abdurrahim Fırat, en son Başbakanlık İletişim Merkezine başvurdu. Başbakanlık İletişim Merkezinden gelen cevap, Muhtarı şaşkına çevirdi. BİMER, Muhtarın dilekçesine karşılık olarak, “İçişleri Bakanlığın direktifiyle Hınıs Kaymakamlığınca görevlendirilen İlçe Tarım müdürlüğü, alt yapısı olmayan mahallede, kanalizasyonun mevcut olduğunu,  mahalle yolunun toprak olmadığı ve kumlama çalışmalarının yapıldığını, haşerelere karşı rutin ilaçlamanın yapıldığı, mahallenin çöp toplama merkezinin oluşturulduğu, mahallenin 28 hane olmayıp 5 hane bulunduğu,  mahalleler arasında hizmet ayrımı yapılmadığı, sorunların çözüm gayreti içerisinde bulunuldu” şeklinde cevap veriyor. 
 
Bu cevap karşısında şaşkına dönen Kolhisar Mahallesi Muhtarı Abdurrahim Fırat, şöyle konuştu. Mahallelerine hizmet getirme konusunda devletin ön yargısının olabileceğine işaret eden Muhtar Fırat, bu sıkıntıları yaşamalarının başlıca nedeninin, Kolhisar’ın Şeyh Said ‘in doğup büyüdüğü yer olmasından kaynaklandığını iddia etti. Fırat, bu iddiasına nedenleri ise şu şekilde sıraladı; “Kolhisar, 1970’e kadar köy statüsündeydi, sonra mahalle olarak Hınıs’a bağlandı. Devlet tarafında sakıncalı kişiler, yerel yönetimler tarafında rakip olarak gördüklerinden dolayı  hizmetlerden mahrum bırakılıyoruz. Başbakan; susuz, yolsuz ve alt yapısız köy mezra kalmayacaktır gibi beyanatlarda bulundu. 1970’de Mahalle olmamıza rağmen su, yol ve kanalizasyonda konusunda sıkıntı çekiyoruz. Yani hizmetlerden yararlanamıyoruz. Bizde şu kanat gelişiyor bu köy Şeyh Said'in köyü olduğu için mi bu hizmetler yapılmıyor?”
 
Bu konu hakkında daha önce belediye ye müracaatlarının olduğunu belirten Abdurrahim Fırat, Hınıs Belediyesi yetkililerinin, bu hizmeti yapabilecek maddi güçlerinin olamadığı cevabını verdiğini söyledi.

 

Yetkililerin “Sizin köyden 3 milletvekili çıktı, neden bunlar hizmet yapmadı” diyerek bahaneler öne sürdüğünü ifade eden Fırat, şunları anlattı; “ Bilindiği gibi mahallemizden Abdülmeik Fırat, Abdulilah Fırat ve M. Fuat Fırat, Milletvekilliği yapmıştır. Ama bu hizmet getirmeme bahanesi olmamalı. Mahallede yaşayan biri ve sorumlusu olarak bu sorunlarda ciddi anlamda sıkıntı yaşadım. 
 
Bu sıkıntılarımızı gidermek için resmi makamlara sorunlarımızı anlatma ihtiyacı duydum.Başbakanlık,İçişleri Bakanlığı,Mali İdareler, Vallilik makamı olmak üzere birçok yere başvuruda bulundum ve bir takım yazışmalarda bulunduk. Bana başbakanlık tarafından yazışmalarıma cevap geldi. Dilekçenin dikkate alındığı ve olayın inceleyeceğini dile getirdiler. Valilik Makamınca da konuyu yerinde incelemek üzere Hınıs Kaymakamlık Makamına havale edildiği tarafıma beyan edildi. Kaymakamlık Makamı’nın da şikâyetlerimi incelemek üzere İlçe Tarım Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisi Sayın Ömer Beyi yetkilendirdikleri ve bu çerçevede sorunları öğrenmek üzere beni makamlarında ağırlayarak,  sorunları dinlediler. Ömer bey sorunu incelemek için mahalleye gelip inceleme yapacağını söyledi.Fakat yerinde tespit yapmak üzere hiç bir girişim olmadı. Kolhisar Hınıs’ın 11 mahallesinden biridir. Karakula ve Kolhisar mahallelerine bu güne kadar hizmet getirilmemiştir. Araştırmada belirtilen su şebekesi yeterli olduğunu iddia etmiş. Mahallemizin su şebekesi 1970-75 yılları arası mahallemizin başında, ortasında ve sonunda 3 çeşme yapılmak üzere getirilmiştir. Mahallede gece  saat 12’ye kadar su gitmeyen evler var.Su ihtiyaçlarını depolarla gideren evler var. Tahkikatta kanalizasyon olduğunu iddia ediliyor, Eğer görmekte sıkıntı yoksa kanalizasyonun olmadığı çok net şekilde görülür. Kanalizasyon suyu mahallenin aralarında akıtılıyor. Yaz dönemlerinde sıcaklık ve kuraklıktan dolayı kokusunda mahallede dolaşılmadığı ve çocuklarımızın sağlık sorunları çekmelerinde korkuyoruz. Diğer iddia ise çöp toplama merkezi olduğunu ve rutin bir şekilde alındığı söylediler. Bu araştırmalar başladığı sıralarda belediyece tuğlalarla 2 tane bölme yaptırıldı. Bize her Perşembe çöp ü alacaklarını söylediler fakat 3-4 haftada Bir ancak çöp alınmaya geliniyor. Haşereler karşı ilaçlamaların yapıldığı söyleniyor fakat mahalle şimdiye kadar böyle bir ilaçlama yapıldığı görülmemiştir. 

Mahallemizin 28 hane değil 5 hane olduğunu söylüyorlar, 5 hane olduğunu söyleyen kişi zahmet edip 12 Eylül de yapılan referandum sonuçlara bakarsa mahallenin 5 hane olmadığını görür. Mahallenin 80 seçmeni olup bunların 65’i oy kullanmıştır. Son referandumda, seçmenleri 2 kişiden hesaplarsak 160 kişi oluyor. 5 hanede 160 kişinin yaşadığı ne kadar akla ve mantığa sığıyor bilemiyorum”
 
Mahallemiz ile ilgili yaşadığımız sıkıntılar , girişimlerimiz ve bize sunulan çözüm yolları bunlar siz değerli okurların ve vicdan sahibi tüm kamuoyunun taktirine sunuyoruz

 

Na xebere 7521 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.