zazaki.net
16 Nîsane 2024 Sêşeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
12 Gulane 2016 Panşeme 21:11

Mahmut Yeşil’e Sevgi…

İsmail Beşikçi

Dostumuz Mahmut Yeşil’i, 7 Mayıs günü, Diyarbakır’da geçirdiği elim bir trafik kazası sonrasında kaybettik. Acımız büyüktür.

Şeyh Mahmut Yeşil’i 1967 Doğu Mitingleri’nden beri tanıyorum. 1971’de 12 Mart Rejimi’nde, Diyarbakır-Siirt İlleri Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Tutukevi’nde beraber kaldık.

Mahmut Yeşil’i her zaman, Seyda Abdülkerim Ceylan, Mele Mahmut Okutucu, Muhterem Biçimli’yle birlikte hatırlıyorum. Bu arkadaşlar da, trafik kazalarında, trafik kazası süsü verilmiş suikastlarla yaşamlarını yitirdiler. Dostumuz Mahmut Yeşil’i, Seyda Abdülkerim Ceylan’ı, Mele Mahmut Okutucu’yu, Muhterem Biçimli’yi sevgiyle anıyorum.

20 Haziran 1971 günü, Ankara’da, Fakülte’de, (SBF) gözaltına alınmış, 21 Haziran’da Diyarbakır’a getirilmiştim. Abdülkerim Ceylan, Mahmut Okutucu, Muhterem Biçimli tutuklular arasında yoktu. Arkadaşlar, onların, Güney Kürdistan’da, Dr. Şıvan’ın kampında olduklarını söylemişlerdi.

Silvan 1960’larda, Yurtsever hareketin çok geliştiği bir alandı. Kürdlük duyguları, Kürd dili ve kültürü Silvan’da çok gelişmişti. Kürd milli değerlerinin yaşaması ve yaşatılmasında Silvan’ın çok büyük rolü vardı. Niyazi usta, Mehdi Zana’da bu grubun içindeydi.

Bugün Vakfımızın dostu olan Necip Yeşil, o zamanlar, on yaşlarına bir çocuktu. Sık sık ziyarete getiriliyordu. Muhterem Biçimli’nin kızı Laleş de çocuktu. Laleş’in amcası da tutukluydu.

Seyrantepe’deki askeri tutukevinde, bazen çocuklar koğuşa alınıyorlardı. Laleş çok güzel Kürdçe şiirler okuyordu. Şiirleri, sesiyle, el-kol hareketleriyle, mimikleriyle çok etkiliydi.

Laleş ziyarete geldiği zaman, arkadaşlar, Laleş’i bir masanın üzerine çıkararak şiir okumasını isterlerdi. O zaman Niyazi usta arkadaşlara homurdanmaya başlardı. “… Bu güzel çocuğu, bu sabiyi neden istismar ediyorsunuz, gücünüz yetiyorsa, yiğitseniz kendiniz Kürdçe şiirler okuyun… Okuyun da görelim…” Niyazi usta arkadaşlara, sitemini, kızgınlığını homurdanarak dile getiriyordu.

Şeyh Mahmut Yeşil, Vakfımızın büyük bir dostuydu. Vakfımızın gerek İstanbul’da, gerek Diyarbakır’da, gerek Hewlêr’de vücut bulmasında çok büyük emeği, çok büyük katkılara oldu. Vakfımızın, Diyarbakır’daki bütün etkinliklerine katılıyordu. Dostumuz Mahmut Yeşil’i her zaman sevgiyle anacağız, anılarını yaşatacağız.

Na xebere 4980 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.