zazaki.net
19 Adare 2024 Sêşeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
23 Sibate 2010 Sêşeme 08:37

Kırmancca (Zazaca)’da İlk Kısa Film

[Haber]
AKnews

Türkiye'de, eşi faili meçhul cinayete kurban giden bir Kürt kadının hikayesi filmleştirildi. Bingöl’ün bir köyünde çekilen filme “Baba” adı verildi. “Anne babam nerede?” sorusuyla başlayan film, bir Kürt kızı ile dul kalan annesinin dramını anlatıyor. 

Marmara Üniversitesi Gazetecilik Sinema Televizyon Bölümü'nden mezun olan ve bir dönem İtalya’nın Roma kentinde sinema eğitimi alan 27 yaşındaki genç yönetmen Mehmet Ali Konar, 12 dakikadan oluşan Zazaca filmiyle bir ilki gerçekleştirdi. Zazaca çekilen filmin alt yazısı ise Türkçe ve İngilizce olarak hazırlandı.

Kürt coğrafyasında yaşanan bir çok faili meçhul cinayetten sadece birini oluşturan filmin hikayesi, Bingöl’ün Solhan ilçesinin Qeran (Karahan) köyünde geçiyor. Kürt şair ve yazarlardan Roşan Lezgîn’in “Binê Dara Valêre de” (Söğüt Ağacının Altında) adlı kitabından “Baba” adlı öyküyü aynı adla filme çeken yönetmen, babası faili meçhul cinayete kurban giden bir kızın yaşadığı psikolojiyi ve annenin kızını korumak için babasının ölümünü nasıl gizlediğini anlatıyor.

Yönetmen Mehmet Ali Konar, filmi hakkında AKnews’e şöyle konuştu:

“Filmde 'baba'nın faili meçhul kişilerce öldürüldüğü açık. Küçük kız babasını sorunca, annesi babasının durumunu ninni söyleyerek anlatıyor. Aslında anne hem kızının bilmesini istemiyor hem de ninni söyleyerek feryat figan ediyor. Politik bir cinayetten bahsediliyor. Bu günahları herkes bilir.”

Filmi için “Bu sadece bir başlangıç” diyen Konar, fırsat bulur bulmaz bu dilde, bu tür hikayeler çekeceğini sözlerine ekledi.

 

Metin Kemal Kahraman’ın müziğini hazırladığı ve Roza Erdem, Hêlîn Bulut, Kekê Yıldırım ve Tajdîn Gültekin’in oynadığı 12 dakikalık kısa metrajlı film İtalya, İngiltere ve Fransa’daki festivallere gönderildi.

Filmden bir fragmanı izlemek için tıklayınız>>>

_____________

Kaynak: http://www.aknews.com/tr/aknews/1/117594/

Na xebere 14787 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.