zazaki.net
20 Nîsane 2024 Şeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
15 Adare 2011 Sêşeme 00:15

Kırmancca (Zazaca) Gazete NEWEPEL Çıktı

UNESCO raporlarında tehlike altında olan diller listesinde yer alan Kürtçenin Kırmancca (Zazaca) lehçesinde yayınlanan NEWEPEL adlı gazete yayın hayatına merhaba dedi.

Kürtçenin Kırmancca (Zazaca) lehçesinde yayınlanan 15 günlük kültürel gazete NEWPEL’in ilk sayısı çıktı.

Diyarbakır’da 2010 yılının Eylül ayında kurulan ve UNESCO raporlarında tehlike altında olan diller listesinde yer alan Kürtçenin Kırmancca (Zazaca) lehçesini koruma, geliştirme, yaşatma ve yaygınlaştırmasını hedefleyen Dil, Sanat ve Kültür Derneği (Dil-Der / Ziwan-Kom) çalışmaları çerçevesinde NEWEPEL adlı gazete yayın hayatına merhaba dedi. Başlangıçta 15 günlük ve 8 sayfa olarak yayımlanan gazetenin, ileriki süreçlerde haftalık olarak çıkarılması ve sayfa adedinin arttırılması düşünülüyor.

Kırmancca (Zazaca) okur-yazarlığın henüz gelişmediğini hesaba katan gazete, her sayısında Kürt alfabesiyle birlikte dil dersleri ve her sayının içeriğinden derlenen sözcüklerden oluşan bir de sözlük yayınlıyor. Ağırlıklı olarak kısa kültürel, güncel haberlerin yanı sıra özellikle yeni yazmakta olan genç okurların yazılarına yer vermeyi düşündüklerini anlatan gazete editörleri, dilsel standartlar konusunda uzun süredir Kırmancca (Zazaca) üzerinde çalışmalar yürüten Vate Çalışma Grubu’nun tavsiye ettiği standartların esas alındığını belirtmekteler.   

Dernek yöneticilerinin verdiği bilgilere göre, şu aşamada gazete ağırlıklı olarak elden ve temsilciler aracılığıyla dağıtılacak. Temsilciliklerin bulunmadığı şehirlerde ise bireysel abonelik sistemiyle, abone olmak isteyenlere gazeteyi adrese teslim etme şeklinde gönderilecek. En başta kaybolma tehdidi altında olan Kürtçenin Kırmancca (Zazaca) lehçesini konuşanlar olmak üzere bu konuda duyarlı olan her kese ve kesime görev düştüğünü hatırlatan dernek yöneticileri, NEWEPEL gazetesi için Diyarbakır dışında kalan diğer il ve ilçelerde temsilci, dağıtımcı ve abonelere ihtiyaç duyduklarını ifade ettiler. UNESCO raporlarında tehlike altında olan diller listesinde yer alan Kürtçenin Kırmancca (Zazaca) lehçesinin korunması, geliştirilmesi, yaşatılması ve yaygınlaştırılmasının kolektif bir hedef olduğunu vurgulayan dernek yöneticileri, bu konuda duyarlılık göstererek katkıda bulunmak veya görev almak isteyenlerin newepel@hotmail.com adresiyle iletişime geçebileceklerini bildirdiler.

15 Mart 2011 tarihinden itibaren, Diyarbakır şehir merkezinde, başta Vate dergisi bürosu olmak üzere Avesta Kitabevi gibi birçok kitapçı ve merkezi yerlerde bulunan gazete satış büfelerinden NEWEPEL gazetesinin temin edebileceğini ifade eden dernek yöneticileri, diğer şehirlerde ise gazetenin temin edileceği noktaları yakında http://www.zazaki.net/html_page.php?page=newepel linkinde takip edilebileceğini bildirdiler.

Na xebere 16261 rey wanîyaya
ŞÎROVEYÎ
Tuncay_21
Tuncay_21
Sîfta xabatta şîmare kuwet bo, zuanê do weş bîyarê.
Marê vanê Dîmllî (Zazakî) ma xorê Kirdkî nêvanê.
Na kisa malmîsanîjî eşt ortê waxtrayo na kisaya waj yena.
Waxtokê Kurmancîya temyankrêse no raşt niyo.
şima destê xo wepişte, ma kayilikê ziwanedo raş te biyare meydan.
Raya şima akerdî bo.
_________________________________
Merheba Tuncay!
Ehmedê Xasî namneyê kitabê xo "Mewlûdê Kirdî" ronayo.
No kitab 1899 de çap bîyo.
Ehmedê Xasî wina vano: "Temam bi viraştişê Mewlidê Kirdî bi yardimê Xaliqî û feyz û bereketê peyxemberê ma, (sellelahu ‘eleyhî we ‘ela alîhî we selem) bi destê Ehmedê Xasî Hezanicî di henzar û hîrê sey û şîyyes serrî de bi tarîxê ‘erebî."
Eke ma bêrîn kirdan ser.
Ca ra ca xo ra “kird”, “kirmanc”, “dimilî” û “zaza”, lehçeya xo ra zî “kirdkî”, “kirmanckî”, “dimilkî” û “zazakî” vanê. Mesela, Çewlîg, Xarpêt û qezayê Dîyarbekirî xo ra vanê “kird”, lehçeya xo ra zî vanê “kirdkî”. Dêrsim, Erzingan û Gimgim de xo ra vanê “kirmanc”, lehçeya xo ra zî vanê “kirmanckî”. Çêrmûge, Sêwregi û Aldûş de xo ra vanê “dimilî”, lehçeya xo ra zî vanê “dimilkî”. Nê nameyan ra “kird” û “kirmanc” nameyê etnîkî, “dimilî” û “zaza” zî nameyê eşîran ê. Sey nimûneyî, Ebu Henîfe Dînewerî, Ebu Tahir es-Sifehî (?-1181), Îbn Nuqta el-Hanbelî (?-1231), Zehebî (?-1348), Îbnul Ezraq el-Farqînî, Îbn Fazlullah el-Umerî (?-1349) û hema gelek alimê bînî yê tarîxî “dimilî”yan sey eşîrêkê kurdan name kenê. Ancî, kitabanê Yaqût el-Hemewî (1168-1229) û Ewlîya Çelebî (1611-1662) de, belgeyanê Osmanîyan de zî çekuya “zaza” sey nameyê eşîrêk yan zî qebîleyêka kurdan vîyarena.
To ra tewsîyeyê mi na ya, verî baş bala xo bide miletê xo ser, tarîx baş nas bike, hema çîyan vaje.
23 Sibate 2012 Panşeme 00:10
AYLİN
DareALİdersimaREŞ
pİROZ BE
17 Nîsane 2011 Yewşeme 04:30
Piroz Bo!!
Yekser Berlin
Piroz Bo!!
15 Adare 2011 Sêşeme 22:16