zazaki.net
25 Nîsane 2024 Panşeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
14 Tebaxe 2012 Sêşeme 07:43

D. Karasu: “Üniversitelerin Örnek Alacağı Bir Sınav!”

Bingöl Üniversitesi, 1980’li yıllarda kalan İlkokulu Açıktan Bitirme Sınavları’nda uygulanan ‘başarılı-başarısız’ yöntemi uygalımıştır!

BİN-DER (Bingöl Sosyal, Kültürel Ve Ekonomik Kalkınma Derneği) Başkanı Doğan Karasu, Mardin Artuklu Üniversitesi ile Bingöl Üniversitesi’nin Kürtçe seçmeli dersi için öğretmen yetiştirme sınavları ve açıklanan sonuçları konusunda bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında Bingöl Üniversitesi tarafından yapılan sınavı adeta ti’ye alarak “Dünya üniversiteleri bu sınavı örnek almalı!” dedi.

Doğan Karasu, yaptığı açıklamada Bingöl Üniversitesi tarafından yapılan tuhaf sınav ve açıklanan sonuca değinerek şöyle dedi: “Mardin Artuklu Üniversitesi ile Bingöl Üniversitesi Kürtçe (Kurmancî ve Zazakî) Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Sınav sonuçlarını açıkladı.Sınavın yapılış ve açıklanış biçimi iki üniversitenin ufuk, kalite, evrensellik, bilimsellik farkını ortaya koymaktadır. Mardin Artuklu Üniversitesi, lisans not ortalamasının % 25’ni, Ales notunun % 50’si ve sınav notunun % 25’ini alarak sınav ortalamasını tablolar biçiminde, ikna edici ve şeffaf bir tarzda yayınlamıştır. Buna karşılık, Bingöl Üniversitesi ise, sınav sonucunu eşine ancak 1980’li yıllarda rastlanan İlkokulu Açıktan Bitirme Sınavları’nda uygulanan ‘başarılı-başarısız’ biçiminde açıklamıştır. İlkokulda oynadığımız ‘gece-gündüz’ oyunu gibi! Bu sınav gösteriyor ki, Mardin Artuklu Üniversitesi bölge ve dünya değerlerine bağlılık gibi ilkeleri, Bingöl Üniversitesi ise devletçi, milliyetçi, güvenlikçi, lokal refleksleri taşımaktadır. Bingöl Üniversitesi, bu haliyle Polis Akademilerinin bile 50 yıl gerisindedir.”

BİN-DER Başkanı Karasu, yaptığı açıklamada sınavın yapılış biçimi de eleştirerek şunları söyledi: Mardin Artuklu Üniversitesi, standart Zazacayı esas almıştır. Reel ve bilimsel bir sistemle geçerliliği ve güvenirliliği yüksek bir sınav şeklini uygulamıştır. Buna karşılık, Bingöl Üniversitesi ise geçerliliği ve güvenirliliği olmayan bir sınav yapmıştır. Soru metni, standart Zazacaya göre değil de bir bölgenin, hatta neredeyse bir köyün ağzına göre hazırlanmıştır. Bu sınavdan başarılı olmak için ya o köyde ve bölgede yaşayan biri ya da ‘başarılı’ yazılacak kadar şanslı biri olmanız gerekiyor. Bu sınav şekline göre Adıyaman, Sivas, Aksaray, Erzincan, Tunceli, Diyarbakır, Siverek, Mutki, Elazığ’lı Zaza olup sınavı geçmek imkansız. Şanslı Elazığlıları ayrı tutuyoruz! 6 aydır Kirdkî/Zazakî dil kursuna giden, standart Zazacayı sınavı yapanlardan daha iyi bilen ve yazan, Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü’ndeki Profesöründen en alt basamağındaki öğretim görevlilerine kadar herkese ders verebilecek düzeyde Zazacaya hakim öğrencilerin elenmesi düşündürücüdür.”

Doğan Karasu, Bingöl Üniversitesi’nin farklı bir alfabe yapma girişimini de eleştirerek şunları ifade etti: “Sayın Baydaş, ‘yeni alfabe’ oluşturacağız demiş. Bu idealini üniversitesine aldığı unvanlılar eliyle yapmaya çalışıyor. Bingöl Üniversitesi, Kırdki/Zazaki lehçesinin kullandığı Kürt alfabesine yeni harfler eklemeyi düşünüyormuş. Kürtlerin alfabe sorunu var mı? Kürtler yüz yıldır miskin miskin oturup sizin gibi kahramanları mı bekledi? Bu kadar eser neyle yazılmış? Sizden önce bu eksikliği görebilecek yeterlilikte insan yok muydu? Bu güne kadar neredeydiniz? Mevcut alfabeyle kaç eser yazdınız da mevcut alfabeyi yetersiz buldunuz? Kürt alfabesi hangi yazım ihtiyacınızı karşılamadı? Peki, Türkçe alfabeye de harf ekleyecek kadar kendinizi yürekli görüyor musunuz? Yoksa derin bir projeyi mi hayata geçiriyorsunuz?”

______________

Artuklu Üniversitesi ile Bingöl Üniversitesi’nin yayınladıkları Kürtçe seçmeli dersi için öğretmen yetiştirme sınav sonuçlarını karşılaştırmak için aşağıda yayınlanan PDF dosyalarını bakınız.

Mardin Artuklu Üniversitesi sınav sonuç listesini için tıklayınız>>>

Bingöl Üniversitesi sınav sonuç listesini için tıklayınız>>>

Na xebere 4280 rey wanîyaya
ŞÎROVEYÎ
qise
sukij
Keko besar esad beno merdim, nina nêbenê merdim
25 Tebaxe 2012 Şeme 06:49