zazaki.net
27 Nîsane 2024 Şeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
19 Tebaxe 2010 Panşeme 22:12

Ziwan-Kom Derneği Kuruldu

Kürtçe’nin Zazaca lehçesinin gelişmesi için faaliyet yürütecek olan Ziwan-Kom derneği kuruldu.

Hazırlık çalışmaları tamamlanan ve Kürtçe’nin Zazaca lehçesinin gelişmesi için faaliyet yürütecek olan Komela Ziwan, Huner û Kulturî (Dil, Sanat ve Kültür Derneği) kuruldu.

Şimdilik Diyarbakır’ın Yenişehir semtindeki Lise Caddesi’nde çalışmalarına başlayan ZIWAN-KOM (DİL-DER) temel olarak Kürt dili, kültürü ve sanatının, özellikle de Kürtçe’nin Kırmancca (Zazaca) lehçesinin korunması ve gelişmesini esas alıyor.

Konu hakkında AKnews’e bilgi veren derneğin kurucu üyelerinden yazar Roşan Lezgîn, “Temel amacımız, kritik bir durumda olan Kürtçe’nin Zazaca lehçesinin korunması, yaşatılması ve aktüel hale getirilmesidir. Bu amaca ulaşmak için gücümüz oranında çaba göstereceğiz” dedi.

Derneğin kuruluş çalışmaları Mart ayından bu yana devam ettiğini ancak Temmuz ayının sonlarında Diyarbakır Valiliği tarafından resmi olarak onaylandığını ifade eden Lezgîn, şöyle konuştu:

“Klasik dernekçilikten biraz farklı bir çalışma yürüteceğiz. Temel amacımız, kritik bir durumda olan Kürtçenin Kırmancca (Zazaca) lehçesinin korunması, yaşatılması ve aktüel hale getirilmesi için gücümüz oranında çaba göstereceğiz. Örneğin, bu lehçede kitapların basımı, yayımı ve okutulması için imkânlarımız ölçüsünde katkı sunabiliriz. Film çekimi veya tiyatro oyunlarının düzenlenmesi için de maddi veya manevi imkânların yaratılması ve sunulması konusunda bir şeyler yapmak istiyoruz. Panel, seminer ve konferanslar düzenlemek, imkânlarımız elverirse, kurs ve atölyeler açacağız, edebiyat ve çeşitli sanat dallarında yarışmalar düzenlemek istiyoruz.”

Lezgîn sözlerine şöyle devam etti:

“Derneğimiz on kişilik kurucu üye tarafından kuruldu ve sadece kültürel, dilsel ve sanatsal faaliyetler yürütecektir. Şu an üç kişilik bir komite tarafından çalışmalarını sürdürmektedir. Yakın süre de üye kayıtları için çalışmalar başlatacaktır. Derneğimiz çalışmalara başladıktan sonra, amaçları doğrultusunda diğer dernek veya kuruluşlarla her türlü işbirliği ve yardımlaşmaya açıktır. Ağırlıklı hedef kitlesi ise, Kürtçenin Zazaca lehçesini konuşan kesimlerdir.”

Na xebere 5545 rey wanîyaya
ŞÎROVEYÎ
keca
KecaEzidi
Bi xwodê ez jî zaf keyf xwesh bum, Kurmanjî û Zazakî yekitiye hevdiye
http://de.wikipedia.org/wiki/Benutzer:Hochkurdisch
17 Oktobre 2010 Yewşeme 11:53
Kafkas tavûgu
WEŞ biyo
Rind biyo zazakî zonê mao bila zazakî her dem weş be û xêr bo.

Kafkas kartali la ne dine giriyon şîrov yazacaksan gzl yaz.
Zerdeşt hilde xweva ke..
30 Êlule 2010 Panşeme 20:21
bımbarek we
kafkas kartalı
vekırına dernegé bıra mıleté mera xér we,bımbarek we.eva ximé hz.İbrahime,yé zerdüşt péxembere.
21 Tebaxe 2010 Şeme 21:20