zazaki.net
23 Nîsane 2024 Sêşeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
05 Tebaxe 2009 Çarşeme 17:09

Vate'den TRT 6'e "Alfabe" Tepkisi

Vate Çalışma Grubu adına açıklama yapan Malmîsanij, "TRT 6'in Zazaca yayınlarında farklı alfabe kullanmasını" eleştirdi.

Zazaca yayın yapan Vate Dergisi Çalışma Grubu, Diyarbakır'daki çalışma toplantılarının sonunda basın açıklaması düzenledi. Vate Grubu adına açıklamayı okuyan Vate Dergisi baş redaktörü ve yazarı dilbilimci Malmîsanij, TRT 6'in (Şeş) Kürtçe yayınlarında Kurmancî lehçesi için kullandığı alfabeye Zazaca lehçesinde uymamasını eleştirdi.

"TRT-6'nın Alfabemizi Değiştirmeye Hakkı Yok" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"TC'nin kuruluşundan beri Kürt dili üzerinde sürdürdüğü inkar ve baskı politikasında son yıllarda yapılan bazı değişiklikler çerçevesinde TRT-6 kanalı yayına başlamıştı. Bu kanalın yayınını merak ve dikkatle izlemekteyiz. Yayını genelde Kurmanc lehçesiyle olmakla birlikte, bu kanal çok az olarak da Kırmanc (Zaza) lehçesiyle yayın yapmaktadır. Komik denebilecek derecede az olan Kırmanckî (Zazakî) yayını sırasında kullanılan altyazılarda Kürt alfabesinin kullanılması gerekirken bazı harflerin değiştirildiğini hayretle gördük.

Bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir. Kürtçe'nin lehçelerinin değişik alfabelerle yazılması için hiçbir makul neden bulunmayıp TRT-6'nın bu uygulaması dilimize zarar vermektedir. Kürt lehçelerinin yazımında kullanageldiğimiz alfabeyi değiştirmeye ne TRT-6 ne de başka bir kurum yetkilidir.

Uzun süren yasaklama ve baskı politikalarından sonra şimdi de dilimize bu biçimde müdahale edilmesi bizi ciddi biçimde kaygılandırmaktadır. Bu durumun bir an önce düzeltilmesi için TRT-6 yetkililerini uyarıyor, kamuoyunun bu konuda duyarlı davranmasını diliyoruz."

Açıklamadan sonra Malmîsanıj, gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Vate Grubu'nun Zazaca ile ilgili yetkin kişilerden oluştuğunu" belirten Malmîsanij, "Zazaca'nın standartizasyonu için çalıştıklarını ve yılda en az 2 defa Vate çalışma grubu olarak bu amaçla bir araya geldiklerini; bireysel ve benzeri çalışmaların yetersiz olduğunu, sorunun çözülmesi için zazacanın statüsünün hukuki güvencelere bağlanması gerektiğini ve bu bağlamda Zazaca'nın eğitim dili olarak kabul edilmesi gerektiğini" söyledi.

230

231

Na xebere 4552 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.