zazaki.net
25 Nîsane 2024 Panşeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
06 Tebaxe 2009 Panşeme 03:38

Türkçe- Zazaca Sözlük Çıktı

Vate Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Türkçe-Kırmancca (Zazaca) sözlüğünün genişletilmiş üçüncü baskısı Vate Yayınevi'nden çıktı.

Vate Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Türkçe-Kırmancca (Zazaca) sözlüğünün genişletilmiş üçüncü baskısı Vate Yayınevi'nden çıktı. Bu baskı Vate Çalışma Grubu'nun yapmış olduğu 16 toplantının sonucudur. Sözlükte, sadece standart form olarak kabul edilmiş Kırmancca sözcükler yer alıyor.

Önceki baskılarında, sözlük, iki kısımdan oluşuyordu, ilk kısmı Türkçe-Kırmancca, ikinci kısmı ise Kırmancca-Türkçe idi. Fakat bu baskı sadece Türkçe-Kırmancca kısmından oluşmaktadır.

Sözlüğü hazırlayan Vate Çalışma Grubu, Kırmanc (Zaza) Kürtlerinden oluşmaktadır. Bu grupta yer alanlar, Kuzey Kürdistan'ın farklı illerinden olup, 1996 tarihinden bu yana Kırmancca'yı (Zazaca) derleme, standartlaştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütmekteler. Grubun üyeleri, adı geçen çalışma çerçevesinde yılda iki kez toplanıyor. Vate Çalışma Grubu'nun toplantılarında, bu lehçenin imla kuralları tespit edilir, belirlenmiş bir tema çerçevesinde sözcük ve terimler tartışılır. Sonunda grubun meyli olarak sözcük ya da terimin bir formu standart olarak kabul edilir.

Vate Çalışma Grubu'nun toplantı sonuçları Vate dergisinde de yayımlanıyor. Şimdiye kadar bu derginin 32 sayısı yayımlandı. Yine, bu grup tarafından Rastnuştişê Kirmanckî (Zazakî) adında bir Kırmancca (Zazaca) imla kılavuzu kitabı yayımlandı. Öte yandan, Kırmanccayı geliştirme çerçevesinde yapılan çalışmalar sonucu, Vate Yayınevi tarafından şimdiye kadar 28 Kırmancca kitap yayımlanmıştır.

Vate Çalışma Grubu tarafından Kırmanccayı standartlaştırma, Vate Yayınevi tarafından da Kırmancca kitap yayımlama çalışmaları kesintisiz bir şekilde devam etmektedir.

135

Sözlük ve diğer Kırmancca (Zazaca) yayınları isteme adresi:

Vate Yayınevi
Katip Mustafa Çelebi Mahallesi, Tel Sok. No: 18 Kat: 3 Beyoğlu – İstanbul
Tel: 0 212 244 94 14
e-post: wesanxaneyevateyi@hotmail.com

Diyarbakır için isteme adresi:

Vate Dergisi Diyarbakır Bürosu
Lise 2. Sokak, Adalet Apt. Kat:1, No: 3 Yenişehir / Diyarbakır
Tel: 0 412 223 03 69

Na xebere 28861 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.