zazaki.net
20 Nîsane 2024 Şeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
30 Kanûne 2012 Yewşeme 09:44

Sivereklilerden Bakan Dinçere "Zazacılık" Tepkisi

Bakan ve partisi halkımıza hizmet etmek istiyorlarsa Kurmanci ve Dımılinin ana okulundan üniversitenin sonuna kadar eğitimde kullanılması önündeki engelleri kaldırsınlar.

Siverek Kürt Kültürü Merkezi, Bakan Ömer Dinçer’in Bingöl’de söylediği “Zazacayı ayrı bir dil olarak sunacağız” açıklamasına Siverek’te Türkçe ve Kürtçe (Kurmancca ve Zazaca) olarak dağıttığı bildirilerle protesto etti.  

Siverek Kürt Kültürü Merkezi’nin bildirisi şöyledir:

 

MİLLİ EĞİTİM BAKANI SÖZLERİNİ GERİ ALMALIDIR

Milli Eğitim Bakanı Ömer DİNÇER, Çewlîg'de (Bingöl'de), 12.12.2012’de yaptığı bir konuşmasında, “Zazaca ayrı bir dildir” diyerek önümüzdeki yıl Zazaca ders kitabını Kürtçeden ayrı bir dilmiş gibi okutacaklarını ifade etti.

Bingöl Üniversite’sindeki sözde akademisyen bazı eski ülkücülerin daha önce dile getirdiği bu düşüncelerin bakan tarafından da dile getirilmesi, Bingöl’deki 15 sivil toplum örgütü tarafından haklı olarak tepkiyle karşılandı. Çewlîg’in Dımıli (Kırmanckî/Zazaki) lehçesini konuşan halkını temsil eden bu sivil kuruluşlar gibi, biz Sêwreg (Siverek) Dımılileri de lehçemizin Kürtçeden ayrılması yönündeki girişimleri ve bakanı protesto ediyor, bu tür yöntemlerle Kürt milletinin parçalanmasına izin vermeyeceğimizi hatırlatıyoruz.

Kürtlerin milli mücadelesinde çok önemli rol oynamış olan Dımılilerin lehçelerini Kürt dilinden, kendilerini ise Kürt milletinden ayırmaya kalkışmak Dımılileri tanımamaktır. Hatırlatırız ki bu yöntem daha önce Kemalist yöneticiler ve cuntacılar tarafından denenmiş fakat ters tepmiştir. Bakan ve mensup olduğu AKP, daha önce denenmiş olan bu yöntemleri –farklı kılıklar altında da olsa- denememelidirler. Biz Kürt milletinin bir parçası, dilimiz de Kürtçenin bir lehçesidir. Bize rağmen bize yeni kimlikler ihdas etmeye kalkışmak, dilimize ve milletimize yeni adlar takmak bize yapılacak en büyük hakarettir.

Bakan ve partisi halkımıza hizmet etmek istiyorlarsa Kürtçenin (yani Kurmanci ve Dımılinin) ana okulundan üniversitenin sonuna kadar eğitimde kullanılması önündeki engelleri kaldırsınlar. Bu, Türkçe konuşanlar kadar Kürtçe konuşanların da doğuştan gelen haklarındandır. Bunu gerçekleştireceğine Kürtleri birbirinden ayırıp birbirine düşürmeye kalkışmak, artık Kürtlerin yutacağı bir numara değil!

Bakan Ömer Dinçer, halkımızı rencide eden bu sözlerini geri almalı, bir daha da kimse bu tür sözler sarf ederek halkımızı aşağılamaya yeltenmemelidir.

SİVEREK KÜRT KÜLTÜRÜ MERKEZİ

Na xebere 2960 rey wanîyaya
ŞÎROVEYÎ
welat
kurdzaza
ben bir kurd ulusunun bir bireyi olarak milletimiZi bolmeye ayirmaya caliasanlari lanetliyorum allah mazlumun yanindadir.
08 Sibate 2013 Îne 19:20