zazaki.net
26 Nîsane 2024 Îne
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
17 Kanûne 2012 Dişeme 08:54

Prof. Kadri Yıldırım: Zazaca Kürtçenin lehçesidir

Prof. Kadri Yıldırım: Zazaca Kürtçenin lehçesidir

Diyarbakır Barosu tarafından düzenlenen "Dil Hakları ve Kürt Meselesi" panelinde konuşan Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kadri Yıldırım, "Anadilde eğitim 5. sınıfta verilmeye başlanıyor. Bu pedagojik olarak yanlış. 1. sınıftan itibaren verilmesi gerekiyordu. Bu anadil konusu Kuran'da da var. Kur'an'da herkes anadilde eğitim hakkını alabilir ancak Kürtlere yasak demiyor. Böyle muhafazakarlık olmaz" dedi.

Allah'ın 7 sıfatı Kürdçe'ye çevirilmiş

Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kadri Yıldırım ise, Kürtlerde anadilde eğitimin Ehmedê Xanî ile başladığını belirtti. Yavuz Selim döneminde 45 Kürt beyliğinin olduğuna, bunların da kendi içinde bağımsız olduğuna vurgu yapan Yıldırım, beyler tarafından kurulan medreselerde Kürt edebiyatının altın çağı yaşadığını söyledi. Ehmedê Xani'nin anadilde eğitimin temelini attığını belirten Yıldırım, "Ehmedi Xani'nin yazdığı kitaplar ile Kürtçe'ye önemli katkıları olmuştur. Yazdığı İnanç Risalesi ile Allah'ın hiçbir dilde karşılığı olmayan 7 sıfatını Kürtçe'ye çevirmiştir. Bunu hiç bir dilde göremezsiniz" dedi. Artuklu Üniversitesi olarak bir hukuki terimler sözlüğü hazırladıklarını söyleyen Yıldırım, bu kitabı yeni yılda çıkaracaklarını söyledi.

'Zazaları Kürtlerden farklı göstermeye çalışan bakandan randevu istiyoruz'

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Zazalar hakkında yaptığı konuşmada Zazaları Kürtlerden farklı göstermeye çalıştığını hatırlatan Yıldırım, "Sayın bakan ile basının da önünde acil bir randevu talep ediyoruz. Zazaca'nın Kürtçenin bir kolu olduğunu söylemek örgüt propagandası diyorlar. Aynı şeyi Evliya Çelebi de söylüyor, Atatürk de söylüyor. Bunların hepsi örgütün çıkacağını mı biliyorlardı" dedi. Evliya Çelebi'nin Bingöl'e geldiğini kaydeden Yıldırım, Evliya Çelebi'nin Zazaları Kürtlerin bir kolu olarak yazdığını söyledi. Tüm bunları Milli Eğitim Bakanı'na göndereceğini söyleyen Yıldırım, "Bir objektif sempozyum düzenlesin. Sonunda bir değerlendirme yapılsın. Mustafa Kemal 21 Ağustos 1919 yılında yazdığı telgrafta Zazaların Kürt olduğunu söylüyor" dedi.

Böyle muhafazakarlık olmaz

Hükümetin anadilde eğitim hakkına ilişkin politikalarını eleştiren Yıldırım, "Anadilde eğitim 5. sınıfta verilmeye başlanıyor. Bu pedagojik olarak yanlış. 1. sınıftan itibaren verilmesi gerekiyordu. Ben böyle muhafazakarlığı anlamıyorum. Bu anadil konusu Kur'an'da da var. 'Herkes anadilde eğitim hakkını alabilir ancak Kürtlere yasak' diye bir şey demiyor. Böyle muhafazakarlık olmaz" şeklinde konuştu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bekir Berat Özipek ise, anadilde eğitim ile ilgili tartışmada yasakçıların baştan kaybettiğini vurgulayarak, "Bir hak olduğu için savunulur. İsterse dünya yerinden oynasın, eğer bu hak ise savunulur. Ahlakın anahtar ifadesidir; Sana yapılmasını istemediğini başkasına yapma diye. Doğu Türkistan için ve kendileri için neyi istiyorlarsa diğerleri için de aynı şeyi istemelidirler. Diyelim ki uluslararası hukukta yok. Yok diye bu adil mi olacak?" dedi.

Kaynak: DİHA

Na xebere 8173 rey wanîyaya
ŞÎROVEYÎ
Hocama Saygilar
Zazakurd
Cok bilgili bir hocamiz, tarafsiz bir sempozyum cagrisinda da bulunmus, cok isabetli olmus. Biz Zazalari Kürtlükten soyutlamaya calisan Zülfü Selcan ve ekibi gelsin, sayin hocam ve VATE grubu hocalariyla tarafsiz tartissinlar. Ama gelmezler, ortaya koyacak kaynaklari yok, kendi kendini inkar edenler nasil güven verebilir?
29 Kanûne 2012 Şeme 17:28
test
Fidel Mestan
test
24 Kanûne 2012 Dişeme 19:43