zazaki.net
19 Nîsane 2024 Îne
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
28 Gulane 2011 Şeme 09:28

Newepel Gazetesi’nden Savcılığa Suç Duyurusu

Hiçbir toplama kararı olmadan yasal bir gazete sivil polislerce dağıtıcıdan alınmış ve abonelere bırakılması engellenmiştir.

Geçtiğimiz aylarda Diyarbakır’da yayın hayatına başlayan Zazaca Newepel Gazetesi, Bingöl’de dağıtımının polislerce engellendiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır’da 15 günde bir Kürtçenin Zazaca lehçesinde yayın yapan Newepel Gazetesi, Bingöl’de dağıtımının polislerce engellendiği ve dağıtıcıların tehdit edildiği gerekçesiyle Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Dil, Sanat ve Kültür Derneği (Dil-Der) Yönetim Kurulu Başkanı ve Newepel Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Bilal Zilan ile Gazetenin Editörü Roşan Lezgîn, Bingöl’de gazeteyi dağıtan kişilerin sivil polis memurları tarafından engellendiği ve gazeteye el konulduğu gerekçesiyle savcılıkla birlikte, İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şubesine başvuruda bulundular.

Diyarbakır merkezli 15 günde bir çıkarılan Newepel Gazetesi’nin kültürel bir gazete olduğunu belirten Bilal Zilan, şimdiye kadar 5 sayısı yayınlanan gazetenin Bingöl’e düzenli bir şekilde gönderildiğini ve abonelere dağıtıldığını söyledi. Gazetenin gönüllülük esasıyla çıkarıldığını ve dağıtıldığını ifade eden Zilan, gazeteyi Bingöl’de abonelere dağıtan kişinin 10 Nisan 2010 tarihinde polislerce gözaltına alındığını ve sonra serbest bırakıldığını kaydetti. Zilan, Mayıs ayı içerisinde yine gazete dağıtımı esnasında söz konusu kişinin tekrar polisler tarafından tehdit edildiğini söyledi. Zilan, “Gazetemiz yasal olduğu ve hiçbir toplama kararı olmadığı halde polisler kaç defadır aynı tavır ve tehditlerini sürdürmektedir. Son olarak 26 Mayıs 2011 tarihinde bu arkadaşımız gazeteyi bir büfeye bırakmak isterken polislerce engellenmiş ve tehdit edilmiştir. Hiçbir toplama kararı olmadan yasal bir gazete sivil polislerce dağıtıcıdan alınmış ve abonelere bırakılması engellenmiştir. Bu işlemle ilgili herhangi bir tutanak tutulmadığı ve ilgili emniyet amirlerine bildirilmediği, emniyet amiriyle yaptığımız görüşmede anlaşılmıştır. Bu tür haksız fiillerin bir daha meydana gelmemesi için görevlerini kötüye kullanan memur ve memurlardan şikâyetçi olduğumuzu aktardık” dedi.

___________

Kaynak: www.bingolhaber12.com, 28.05.2011

Na xebere 5577 rey wanîyaya
ŞÎROVEYÎ
kötü kokular!
selim
üniversitelerin kürtçe üzerine konferanslar verdiği, devlet televizyonunun kurmanci ve kirdki yayınlar yaptıgı, politik konular üzerine yayın yapan kürtçe( kurmanci ve kirdki) gazete ve dergilerin engellenmediği bir 2011 türkiyesinde newepel gibi siyasetten uzak duran,kültürel bir yayının engellenmesi enteresan....benim burnuma kötü kokular geliyor..sakın sempozyumcuların ve rektör efendinin birlikte valinin ve emniyet müdürünün kulağına haber uçurması sonucunda yaptıkları kollektif bir iş olmasın?? vali beyde sempozyumda en ön sıradaydı...biraz beyin jimnsastiği....
28 Gulane 2011 Şeme 20:11