zazaki.net
20 Nîsane 2024 Şeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
07 Sibate 2012 Sêşeme 10:38

Nûbihar Dergisinden Bülent Arınç’a Kınama

Milyonlarca kişinin konuştuğu Kürtçe hakkındaki bilgileri resmi tezlerden öteye gidemeyenlerin vereceği bilgiler sağlıklı olamaz!

Nûbihar dergisi, Kürtçe için “medeniyet dili değildir” diyerek Kürtçenin eğitim dili olmayacağını, böylelikle Türk egemen ulusunun Kürtlere yönelik inkar ve baskıcı tutumunu savunan T.C devlet bakanı ve başbakan yardımcısı Bület Arınç’ı kınayan bir mesaj yayınladı.

Bir medeniyet dili olarak görmediği Kürtçe’nin eğitimine karşı çıkan başbakan yardımcısı Bülent Arınç’ın bu tavrını Kürtlere karşı yapılmış bir hakaret olarak gören Nûbihar Dergisi, Ortadoğu coğrafyasının en eski halklarından olan Kürtler, bu coğrafyanın dört büyük halklarından biri olduğunu vurguladı.

Nûbihar Dergisi yayınladığı protesto mesajında “Bir dilin toplumsal yaşamda kullanılması insanların en temel haklarından biridir. Bunu yasaklamak hem insani değil hem de inançlı bir insan olarak bilinen Bülent Arınç’ın da mensup olduğu İslam dinine de uygun değil” dedi.

Bu memlekette yaşayıp milyonlarca kişinin konuştuğu Kürtçe hakkındaki bilgileri resmi tezlerden öteye gidemeyenlerin vereceği bilgilerin sağlıklı olamayacağı gibi sorunun çözümüne de hizmet etmeyeceğini dile getiren Nûbihar Dergisi, 1992 yılından beri binlerce sayfalık ve ciltler dolusu Kürtçe yayın yapmış olduklarını vurgulayarak, hükümeti bu konuda adaletli olmaya ve insanî bir hak olan Kürtçe eğitim önündeki engelleri kaldırmaya, Kürtlere yönelik yaptığı hakaretlere de bir son vermeye çağırdı.

Na xebere 4398 rey wanîyaya
ŞÎROVEYÎ
söylemde çelişki
kayserili
öncelikle kürtçe ninde diğer önemsenen diller kadar bir uygarlık dili olduğuna inanıyorum.arınç bey hükümet olarak bastırdıkları kürt edebiyatına ait eserleri incelese eskiden edebiyat dünyasındaki kürt alim ve bilgeleri araştırabilse kanaatinin değişeceği yüksek ihtimaldir.ayrıca okuduğuna inandığım risale-i nurlara birde kütçe dili algısıyla baksa bile yeter
07 Adare 2012 Çarşeme 11:08
Mehmed Elî
Mehmed Elî Sadiq
Ez Nûbiharî pîroz kena ke hisîyatê ma ardo ziwan.
07 Sibate 2012 Sêşeme 11:42