zazaki.net
26 Nîsane 2024 Îne
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
09 Teşrîne 2010 Sêşeme 08:14

Milli Eğitim Lisans Vermedi, Öğretim Görevlisi İstifa Etti

Haber: Mehmet Arasan

Mardin Artuklu Üniversitesi, Yaşayan Diller Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Yrd. Doç. Dr. Selim Temo Ergül, Kürt diline yaklaşım ve devlet tarafından hiçbir olanak verilmemesi nedeniyle bölümünden istifa etti.

 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kürt Dili ve Edebiyatı'nı Anabilim dalı olarak kabul etmediği için istifa ettiğini belirten Ergül, başından itibaren verilen hiçbir vaadin yerine getirilmediğine söyledi. Birçok kişi tarafından yanlış algılandığını söyleyen Ergül, üniversitenin, hükümetin demokratik açılıma ilişkin TRT 6 gibi kurumsal çalışmalarla bir alakasının bulunmadığını söyledi. Çok önceden yapılan çalışmalar sonucu bölümün açıldığını söyleyen Ergül, kurulum aşamasında YÖK ve bazı çevrelerden büyük tepki aldıklarını belirtti. "Bölüm için bir sehpa bile alınmamıştı" diyen Ergül, devletten destek alamadıklarını söyledi.

Milli Eğitim Lisans Vermedi, Temo İstifa Etti

Hazırlamış olduğu proje kapsamında, kadrolarını ve okutmanlarını kendileri yetiştirerek, eğitim vermeyi düşündüklerini belirten Ergül, Kürtçe ders vermek isteyen Ağrı, Hakkâri, Bitlis, Muş, Bingöl, Dersim ile Artuklu üniversitelerinde başlattıkları kurslara 533 kişin başvurduğunu söyledi. Türkiye tarihinde resmi bir kurumda ilk kez Kürtçe sınav yapıldığını belirten Ergül, "34 kişi Zazaki, 499 kişi ise Kûrmancî sınavına katıldı. Zazakide 12, Kûrmancîde ise 38 kişiyi seçtik. Fakat Kurs sonrası Ankara'ya gidip Hüseyin Çelik'le görüştüğümüzde lisans vermeyeceklerini söylediler. Ve ben de bu çalışmadan soğudum. Oysaki öyle bir aşamaya gelmiştik ki, Kürt Dili ve Edebiyatı ile Kültür Araştırması dallarında iki mastırımız olacaktı. Aynı zamanda Kürt Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı isteğimiz de ret edildi. Bende bu olayların ardından istifa ettim" dedi.

Kürtçede akademik olarak kendisini yetiştirenlerle bir üniversite kurulabileceğine belirten Ergül, herhangi bir belde, ilçe ya da ülkenin pilot bölge seçilebileceğini ifade ederek, devletten izin alınmadan yapılacak çok şeyin olduğunu söyledi. (Mehmet Arasan – İLKHA)

Na xebere 3428 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.