zazaki.net
27 Temmuze 2024 Şeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
17 Nîsane 2010 Şeme 08:56

Le Monde diplomatique kurdî’nin yeni sayısı yayımlandı

[Haber]
Zazakî.NET

Uluslararası Le Monde diplomatique kurdî gazetesinin Nisan sayısı yayımlandı. Gazetenin önümüzdeki ay Türkiye’de de yayınlanacağı bildirildi.

Yeni sayısında da zengin bir içerikle okurlarının karşısına çıkan gazetede Avrupa çapında yürütülen Burka tartışmalarından, tarih boyunca Kürt ve Rus ilişkilerine, savaşın Kürt toplumu üzerindeki etkilerine kadar çok kadar çeşitli konular ele alınıyor. İsrail makamlarının aranan bir kaç Filistinliyi tutuklamak amacıyla Kudüs’te bulunan Fransız kültür merkezine gerçekleştirdikleri baskın ve bunun akabinde gerginleşen Fransız- İsrail ilişkileri ve ABD ile Çin arasındaki ekonomik rekabet de işlenen konular arasında.  

Gazetenin yayın yönetmeni Faysal Dağlı’nın makalesi İran İslam Cumhuriyeti’nin nükleer programı ve batılı devletlerin tutumunu değerlendiriyor. Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin medya startejisinin yokluğunu eleştiren ve Dr. John Hogan ve Prof. John Trumpour tarafından kaleme alınan makale de dergide yer alan yazılardan.

Le Monde diplomatîque kurdî’nin Nîsan sayısında Prof. İlhan Kızılhan, Hejarê Şamîl, Selig S. Harrison, Alain Gresh, Jean-Paul Chagnollaud, Françoise Barthélémy, Dany-Robert Dufour, Serge Halimi, Pierre Conesa ve André Schiffrin de yazıları yer alıyor.

Gazetenin yeni sayısı uluslar arası alanda tanınmış Kürt ressamı Ahmet Güneştekin’in tabloları ile bezenmiş.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında yayın hayatına başlayan Le Monde Diplomatique Kurdî Kurdish İndependent Media Group (İKMG) -Bağımsız Kürt Medya Grubu- tarafından Kürtçe’nin Kurmanci ve Sorani lehçelerinde yayınlanmakta. Gazetenin Kurmanci redaksiyonu Almanya’nın Köln kentinde iken Sorani redaksiyonu Kürdistan Federal Bölgesi’nin başkenti Hewler’de yeralıyor.

İKMG’den yapılan açıklamaya göre gazetenin önümüzdeki ay Türkiye’de yayınlanması bekleniyor. Grup ayrıca Le Monde diplomatique’nin yayınlarından Atlas Dergisinin de yakın bir zamanda Kürtçe olarak yayınlanacağını açıkladı.

Gazetenin internet sayfasına aşağıdaki adresten ulaşılabilir. www.lemondediplo-kurdi.com

Na xebere 3750 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.