zazaki.net
27 Temmuze 2024 Şeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
11 Kanûne 2009 Îne 10:33

Le Monde Diplomatique Kurdî’nin Yeni Sayısı Çıktı

Zazakî.NET

Köln – Uluslararası Le Monde Diplomatique Kurdî gazetesinin yeni sayısı yayınlandı. Le Monde Diplomatique Kurdî geçtiğimiz ay yayına başlamış ve Kurdistan’da Soranca, Avrupa’da Kurmancca olarak okurları ile buluşmuştu.

Gazetenin yeni sayısında Prof. Andreas Buro’nun ‘Kürtler ile Türkler arasındaki sorunda barışçıl çözümler yakınlaşıyor mu?’ başlıklı yazısının yanı sıra Arap gazeteci Muhamed Cemal Barut’un Suriye rejiminin vatandaşlık haklarını gasp ettiği Kürtlerle ilgili uzun bir incelemesi yer alıyor. Norveçli Akademisyen Synove Bendixsen’in Kentlerdeki gençliğin yaşam kültürü ve İslam’ın etkisi altına girmelerini inceleyen araştırma gazetenin ilgi çeken yazılarından.

LMD Kurdî’nin yeni sayısında dünyanın farklı ülkelerinden Birmanya’da silahların gölgesindeki seçimler, Meksika’daki Zapatistlere dair bir inceleme, Fransız filozof Faochult ile ilgili bir kitabın tanıtımı ve Le Monde Diplomatique Kurdî’nin genel editörü Faysal Dağlı’nın medya ve gelecek konulu bir yazısı yer alıyor. İran ve Amerika arasında tıkanan diplomatik yolların, İsrail solunun acınası durumu, onuncu yılında Euro’nun ulaştığı trend, Doğu Almanya Cumhuriyeti’nin varlığını sorgulayan bir araştırma, Şili’nin kadın başkanı Bachalet’in iktidar deneyimini sorgulayan bir inceleme ve Kopenhagen’deki klima zirvesi LMD Kurdî’nin son sayısında yer alan birkaç yazı.

Le Monde Diplomatique Kurdî’nin yazıları; İbrahim Seydo Aydoğan, Aynur Bozkurt, Cemil Denli, Alîxan Serhedî, Lokman Turgut, Ergin Opengin, Muhsîn Ahmed, Amir Ahmad, Hardy Mohammed, Kawa Dastoorrah, Mesûd Diryaz ve Ahmedê Mela tarafından Kürtçe’ye çevriliyor.

Öte yandan Fransa’nın Kürdistan konsolosluğu geçtiğimiz haftalarda Hewlêr’de Le Monde Diplomatique’nin Kürtçe yayına başlaması onuruna bir resepsiyon düzenledi. Fransız yetkililer Le Monde Diplomatique’nin Kürdistan ve Avrupa arasında bir köprü olacağının altını çizerek, bu projenin Kürt basınını uluslararası alana taşıyacağına dair inançlarını da dile getirmişti. Öte yanda TRT-Türk televizyonu da geçtiğimiz hafta LMD Kurdî’nin yayına başlamasını bir dosya haber ile izleyicilerine duyurmuş, gazetenin yayına başlamasını Kürt medyasının büyük atılımı olarak belirtmişti.

Le Monde Diplomatique Kurdî internet üzerinden de Kürtçenin Kurmancca ve Soranca diyalektleri ile yayın yapıyor. LMD Kurdî’nin internet adresi şöyle: www.lemondediplo-kurdi.com

İlişki ve abonelik için: info@lemondediplo.kurdi.com
Na xebere 8480 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.