zazaki.net
25 Nîsane 2024 Panşeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
22 Gulane 2010 Şeme 09:58

Le Monde diplomatique kurdî çıktı

[Haber]
Zazakî.NET

Gazetenin yeni sayısı katledilen gazeteci Serdeşt Osman’a adandı

Beşikçi Le Monde diplomatique kurdî de

Uluslararası Le Monde diplomatique kurdî gazetesinin Mayıs sayısı çıktı. Gazetenin önümüzdeki ay Türkiye’de de yayınlanacağı bildirildi.

Gazetenin yeni sayısı geçtiğimiz günlerde Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentinde kaçırılıp katledilen gazeteci Serdeşt Osman’ın anısına logo üstüne siyah bantla yayımlandı.

Gazetenin bu ayki sayısında sosyolog İsmail Beşikçi de Le Monde diplomatique kurdî’nin yazar kadrosuna katıldı. Beşikçi, yazısında Ahmet Türk’e karşı gerçekleştirilen saldırıyı ve olay öncesi ile sonrasında resmi makamların tavrı ile AKP’nin “Kürt açılımı” ile ilgili Kürtlerin takındığı tutumu işliyor.

Hukukçu Celil Kaya’nın halkların kendi kaderini tayin hakkı (self-determination) konusunu ele aldığı makalesinde Birleşmiş Milletler sistemini ve anlaşmalarında self determinasyon ilkesini incelerken, bu hakkın kullanılabilmesi için gereken şartları da Kürtlerin yaşadıkları ülkelerdeki siyasal, kültürel ve ekonomik yaşam koşullarına uyguluyor.

24 Nisan Ermeni jenosidinin yıl dönümü vesilesi ile Le Monde diplomatique kurdî bu sayısında iki özel yazıya yer veriyor. Norveç PEN üyesi yazar Trine Kleven’nin İstanbul’da katledilen Ermeni gazeteci Hrank Dink’in katillerinin yargılanması ile ilgili gözlemlerini anlattığı yazı ile Prof. David Gaunt’in Asuri-Süryani soykırımı ve 20. yüzyıl başlarında bölgede yaşayan Kürtler ve Süryanilerin ilişkilerinin anlattığı incelemesi bu sayıda öne çıkan yazılardan.

Le Monde diplomatique kurdî’nin mayıs ayı sayısında ayrıca siyah kıta Afrika ile ilgili bir dosya da yer alıyor. Yazılarda Afrika ülkelerinin 50 yıllık bağımsızlık deneyimleri ve ekonomik kalkınmışlıkları geniş bir şekilde ele alınıyor.

Gazetenin bu sayısındaki fotoğraflar Kürt fotoğrafçılar Adem Sönmez, Paşa İmrek ve Murat Sönmez’in eserlerinden seçilmiş.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında yayın hayatına başlayan Le Monde diplomatique kurdî Bağımsız Kürt Medya Grubu (IKMG) tarafından Kürtçe’nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde yayımlanıyor.

İKMG tarafından yapılan açıklamaya göre gazetenin önümüzdeki dönemde Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da da yayınlanması planlanıyor. İKMG yakın zamanda Atlas ve Manier de Vori dergilerini de Kürtçe olarak yayımlayacaklarını bildirdi.

Le Monde diplomatique kurdî’nin internet sayfasına aşağıdaki adresten ulaşılabilir. www.lemondediplo-kurdi.com

Na xebere 4989 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.