zazaki.net
19 Adare 2024 Sêşeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
25 Tebaxe 2014 Dişeme 17:20

Kürtçe Öğretmenleri Açlık Grevine Giriyor

Haber: İbrahim Genç

Ortaokullarda seçmeli olarak verilen seçmeli Kürtçe derslerini vermek üzere yetiştirilen Kürtçe öğretmen adayları, kendilerine verilen sözlerin tutulmaması üzerine açlık grevine girme kararı aldı.

MARDİN - Bu amaçla Kürtçe Öğretmenleri Platformu üyelerinden bir grup bugün (25 Ağustos) Mardin'de seslerini Hükümet'e ulaştırmaya çalışacak. Mardin Artuklu Üniversitesi rektörlüğü önünde 14:00’te başlayacak eyleme birçok kesimin destek vermesi bekleniliyor.

Açlık grevine girecek grubun sözcüsü Yunus Aslan, kesin bir sonuç alana kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını belirtip "Biz zaten geçen yıl yine burada, sözlerin tutulmaması durumunda açlık grevi dahil her tülü demokratik hakkımızı kullanacağımızı dile getirmiştik. Sesimizi duyurmak için her hafta eylemler de yapıyoruz. Ama bunca zaman geçmesine rağmen Hükümet sözünü tutmadı. Eğer samimilerse ve madem büyük adımlar atılıyorsa Kürtçe öğretmenlerinin sesini duysunlar ve bir açıklama yapsınlar" dedi.

Kürtçe öğretmenlerinin her şekilde mağdur edildiğini söyleyen Aslan sözlerine "Açıkça söylüyoruz ki biz en temel anadilde eğitim ve anayasal güvence talep ediyoruz. Bu çerçevede de Kürtçe öğretmenlerinin atanmasını istiyoruz. Milyonlarca Kürt'ün yaşadığı bu topraklarda bu dersin öğretmeninin olmaması kabul edilebilir mi? Tüm Kürtçe sevdalılarını, halkımızı ve siyasetçilerimizi bize destek olmaya çağırıyoruz" şeklinde devam etti.

Şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2012 Haziran'ında yaptığı açıklamayla Kürtçe seçmeli dersler ortaokulların 5,6,7 ve 8. sınıflarına girmişti. Bu dersi vermesi için çeşitli üniversitelerde yetiştirilen Kürtçe öğretmenlerinin 2013-2014 eğitim-öğretim yılında sözleşmeli olarak atanacağı ve bu yıl için de kalıcı bir çözüm bulunacağı basına yansımıştı. Kürtçe öğretmen adaylarının durumuyla ilgili belirsizlik devam ediyor.

Kaynak: Yuksekovahaber

Na xebere 3000 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.