zazaki.net
20 Nîsane 2024 Şeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
03 Hezîrane 2014 Sêşeme 07:54

Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümleri 1. Çalıştayı

Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinin öğretmenlik yapabilmesi için MEB ve YÖK tarafından formasyon alan bölümlerin listesine alınmalı

YYÜ tarafından 7 üniversiteden 43 öğretim üyesinin katılımıyla düzenlenen "Yaşayan Diller Enstitüleri ve Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümleri 1. Çalıştayı" sonuç bildirgesi açıklandı

Yüzüncü Yıl Üniversitesince 7 üniversiteden 43 öğretim üyesinin katılımıyla düzenlenen "Yaşayan Diller Enstitüleri ve Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümleri 1. Çalıştayı" sonuç bildirgesi açıklandı.

Kent merkezindeki bir restoranda düzenlenen basın toplantısında çalıştayın sonuç bildirgesini gazetecilere açıklayan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, bu tür çalıştayların periyodik olarak yılda bir kez yapılması gerektiğinin kararlaştırıldığını söyledi.

Sonuç bildirisinde dile getirilen görüşleri ve alınan kararları maddeler halinde okuyan Yıldırım, gelecek yıl ilk mezunlarını verecek olan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinin öğretmenlik yapabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından formasyon alan bölümlerin listesine alınması gerektiğini ifade etti.

Süreç içinde lisans ve lisans üstü programlarında müfredat birliğine gidilmesi gerektiğini bildiren Yıldırım, yüksek lisansını bitirmiş öğrencilerin akademik öğrenimlerini sürdürebilmeleri için YÖK'te bekleyen doktora başvuru dosyalarının 2014-2015 eğitim ve öğretim yılına yetiştirilmesinin acil olduğunu dile getirdi.

Yıldırım, çalıştayda alınan kararlarla ilgili şunları kaydetti:

"Sayıları bin 500'ü bulan yüksek lisans mezunlarının, orta okullarda seçmeli Kürtçenin her iki lehçesi olan Kurmanci ve Zazaki derslerine öğretmen olarak atamalarının sağlanması gerekiyor. Eğitim fakültelerinde Kürt dili öğretmenliği bölümlerinin açılması ve bununla ilgili YÖK'te bekleyen dosyaların sonuçlandırılması yararlı olacaktır. Kürt Dili ve Kültürü anabilim dalları ile Zazaki ve Kurmanci Edebiyatı anabilim dalları için üniversitelerarası kurul nezdinde doçentlik kadrolarının açılması gerekiyor. Çalıştayımızda ilgili bütün anabilim dallarında görülen derslerin ve yapılan tezlerin Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçeleriyle verilmesine ve yazılmasına da oy birliği ile karar verilmiştir."

_________

Kaynak: AA

Na xebere 3278 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.