zazaki.net
19 Adare 2024 Sêşeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
09 Êlule 2018 Yewşeme 16:37

Kürdlere Soykırım…

İsmail Beşikçi

Ramîn Huseyn Penahî ve Loqman ile Zanyar Moradî isimli kuzenler de idam edildi. İran, Kürd gençlerini idam etmeyi sürdürmektedir. İran, bu politikayı uygulamaya kararlı bir şekilde devam etmektedir. Yirmili yaşlarda gençler idam edilmektedir. Kürd gençleri her gün birer ikişer, üçer-beşer idam edilmektedir. Bu, Kürd nüfusun çoğalmasını, nüfusun kendini üretmesini engelleyici bir durumdur.

Bu durum, Birleşmiş Milletler’in 1948 tarihli, ‘Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal etmektedir. Sözleşmeni 2/d maddesi, ‘Grup içinde doğumları önlemeyi amaçlayan önlemlerin alınması’ndan söz etmektedir.

İran’ın, Kürdlere karşı, kararlı bir şekilde uyguladığı bu politika soykırım suçunu oluşturmaktadır. Uluslararası Af Örgütü gibi İnsan Hakları kurumlarının, İnsan Hakları savunucularının, aktivistlerin, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, İslam Konferansı gibi uluslararası örgütlerin, üniversitelerdeki veya sivil toplum örgütlerindeki uluslararası ilişkiler uzmanlarının, entellektüellerin, aydınların, İran’ın Kürd gençlerine karşı uyguladığı soykırım politikasını gündemlerine almaları, tartışmaları gerekir…

‘İran’da herkes idam ediliyor, bu konuda ayrım-gayrım yapılmıyor’, denebilir. Ama, Kürd gençlerine karşı kararlı, sistematik bir şekilde uygulanan bu politikanın özel bir anlamı olduğu, soykırım suçu oluşturduğu açıktır. Aileyi parçalamak, kadını bir diyara, erkeği başka bir diyara sürgün etmek, kadına-erkeğe tıbbi şırıngalar yapmak, toplumda, doğumları önlemeyi amaçlayan operasyonlardır. Herhangi bir toplumda, gençlerin idamı bu ilişkileri kökten bitirmektedir.

Dünya, İnsan Hakları örgütleri, aktivistler, saygın entellektüeller vs. Hussein Penahi’nin idam edilmemesi için, çok çaba sarfetti. İran yönetimine bu konuda çok yoğun başvurular oldu. Bu konuda kimseyi dinlemek te İran’ın bir politikası… Bütün bunlara rağmen, İran’ın, insanlık dışı, ahlak dışı, çağdışı bu politikasının ısrarla eleştirilmesi gerekir.

Na xebere 1642 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.