zazaki.net
18 Nîsane 2024 Panşeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
29 Oktobre 2016 Şeme 15:48

Kürdistan’ın Hayırlı Evladı Doktor Said

İsmail Beşikçi

Doktor lakabıyla anılan Said Çürükkaya, Almanya’da yaşıyordu. 2014 Haziran’ında, IŞİD Musul’u ele geçirince, ve Ağustos’da Şengal’e saldırınca, Güney Kürdistan’a geldi ve pêşmergeye katıldı. Gönüllü bir pêşmergeydi. Kendisi gibi gönüllü olan pêşmergeler de vardı. Gönüllü pêşmerge birliği oluşturdular ve mücadeleye, savaşa, pêşmergelerle birlikte aktif olarak katıldılar. Kasım 2015’de, Şengal’in büyük bir kısmı IŞİD’den kurtarıldı. 12 Kasım 2015’de, Şengal’e giren pêşmerge birlikleri arasında, Doktor Said’in birliği gönüllü pêşmergeler de vardı.

Doktor Said, pêşmerge birliklerine eğitim veriyordu. Özellikle mayınlar konusunda, arazileri, konutları, yolları vs. mayından temizlenme konusunda eğitim veriyordu. Mayınları, saptama, sökme, etkisiz hale getirme, bunun için gerekli cihazları verimli, etkili bir şekilde kullanma çok önemliydi. Gönüllü pêşmerge birliği bu konuda çok yoğun ve yaygın bir çalışma, çaba sürdürüyor. Bu çalışmalarını, çabalarını, çoğu zaman, büyük olanaksızlıklar içinde fakat çok büyük bir şevkle sürdürüyor.

Kasım 2015’de, İBV olarak, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne yaptığımız gezi sırasında, Şengal’i de ziyaret etmiştik. Bu gezide bize pêşmerge birliği yanında, Doktor Said’in, gönüllü pêşmerge birliği de refakat etmişti. Doktor Said, IŞİD’le savaşırken, 12 Kasım günü, Şengal’e nasıl girdiklerinin, Şengal’in yanmış yakılmış, yıkılmış halini de anlatmıştı. Eylül 2016 sonunda, Soran’da, Milli Düşünce Sempozyumu etkinliği vardı. Bu etkinlikten sonra Hewlêr’de, Doktor Said’le yine görüşüp Kürd sanatçı Rojin’in lokantasında uzun uzun sohbet etmiştik…

Musul operasyonu, 17 Ekim 2016'da başladı. Bu operasyona Irak ordu birlikleri ve Kürdistan pêşmerge birlikleri katılıyor. Uluslararası koalisyon güçleri hava desteği veriyor. Pêşmerge birlikleri yanında gönüllü pêşmergeler de operasyon aktif olarak katılıyor.

IŞİD insani hiçbir değere sahip değil. Savaş hukukunda hiç yeri olmayan bir savaş tarzı yürütüyor. Savaş alanında her tarafı mayınlarla tuzaklıyor ve kontrol ettiği alanlardan kaçıyor. IŞİD’in bıraktığı alanlardaki mayınları temizlemede, tuzakları etkisiz bir hale getirmede Doktor Said’in gönüllü pêşmerge birliği çok önemli bir rol üstlenmiş durumda…

26 Ekim günü, böyle bir mayın temizliği sırasında, bir tünel girişinde çalışmalar yaparken, mayın patlaması sonucu Rojhilat’dan bir gönüllü pêşmerge şehit oldu, Doktor Said ağır yaralandı.

Doktor Said’in durumuyla, başta Başkan Mesut Barzani olmak üzere, Kürdistan Bölgesel Yönetimi yöneticileri, Pêşmerge Bakanlığı yakından ilgileniyor. Ama, Doktor Said’in ağabeyi Selim Çürükkaya’nın söyledikleri de çok önemlidir.

“IŞİD klasik savaş yöntemleriyle savaşmıyor. Bomba, bubi tuzakları, uzaktan kumandalı patlayıcılar ile mayınlar döşeyerek kaçıyor. Maalesef Kürdlerin bu konuda uzman sayısı çok eksiktir. Koalisyon ülkeleri de karadan harekata katılmadıkları için mayın temizliğine de katılmıyor. Bu iş sadece Kürdlerin işi değildir. Bu konuda KBY Hükümeti koalisyon güçlerine çağrı yapmalıdırwww.kürdistan-post.eu, 28 Ekim 2016

Doktor Said, bugün (28 Ekim) Almanya’dan gelen ambulans uçakla, tedavi için Almanya’ya götürüldü. Kürdistan’ın bu hayırlı evladı, dilerim kısa zamanda iyileşir, sağlığına kavuşur, mazlum halkına hayırlarını sürdürür.

Na xebere 3486 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.