zazaki.net
29 Adare 2024 Îne
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
02 Nîsane 2010 Îne 21:00

Gündüz Kocadağ'ın Cenaze Töreni

[Haber]
Yaşar Karadoğan

26 Mart akşamı Cambridge’de vefat eden Gündüz (Mehmetali) Kocadağ için Londra’da ailesi, akrabaları ve arkadaşları tarafından bir cenaze ve anma töreni düzenleniyor.

Gündüz Kocadağ, vasiyeti üzerine Cumartesi günü Kuzeybatı Londra’da Golders Green’de Crematorıum’da saat 12:00’de yakılacak.

Aynı gün akşam saat 18:00’de ise Church Street’te Abney Publıc Hall’da yemekli bir anma toplantısı düzenlenecek.

Gündüz Kocadağ’ın külleri vasiyeti üzerine kendi köyündeki annesi Elif Kocadağ’ın mezarına ve Hızır Baba dağlarına serpilecek.

1959 yılında Gımgım’da (Varto) doğan Gündüz Kocadağ, 1966 yılında Gımgım’da meydana gelen deprem üzerine Reyhanlı Yatılı Bölge İlkokulunda okumak zorunda kaldı. Varto depremi sırasında ilçeye gelen TC’nin bir bakanı o dönem Kürd köylülerinin Kırmancki konuşmaları üzerine halka hakaret etmişti.

Gündüz, yatılı bölge okulundaki kabus yıllarının ardında orta ve lise eğitimini Gımgım’da tamamladı. 1976’dan itibaren Rızgari dergisi çevresindeki siyasal çalışmalara katıldı. 7-8 köyde arkadaşları ile birlikte örgütleme çalışmaları yaptı.

12 eylül 1980 darbesinden bir süre sonra tutuklanan Gündüz Kocadağ ve arkadaşları Varto’da, Elazığ 1800 evlerde ağır işkenceler yapıldı. Hürriyet gazetesi Gündüz Kocadağ ve arkadaşlarının yakalanmasını ‘büyük operasyon’ başlığı altında, sevinç çığlıkları eşliğinde verdi.

Gündüz daha sonra annesinin ölümünden sonra İstanbul’a gitti. 1989 yılında ise İngiltere’ye gelerek siyasi iltica başvurusunda bulundu ve başvurusu kabul edildi.

Gündüz 2003 yılında siroz hastalığına tutuldu ve gözetim altına alındı. Karaciğer nakli için bekleyen Gündüz’e nakil yapılacağı gün kansere yakalandığı anlaşıldı.

Gündüz bir  kaç yıl öncesinden yakın çevresine yakılması için vasiyette bulundu ve yaşamının son günlerinde de bu isteğini tekrarladı.

Gündüz Kocadağ son ana dek yaşam mücadelesini elden bırakmadı. Fakat 26 Mart akşamı saat 8:00 sıralarında son nefesini verdi.

Gündüz Kocadağ’ın vefatı sürgündeki Kürdler ve Kürdistan’daki yakınları, arkadaşları arasında büyük üzüntü yarattı.

___________

Foto: Yaşar Karadoğan

Na xebere 4247 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.