zazaki.net
27 Nîsane 2024 Şeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
09 Gulane 2010 Yewşeme 19:26

Dêrsim'de Dil ve Kültür Konferansı

[Haber]
Zazakî.NET

Dêrsim Belediyesi Gençlik Kültür Merkezi tarafından düzenlenen ve yazar Munzur Çem'in katıldığı “Dersim'in Dili ve Kültürü” (Ziwan û Kulturê Dêrsimî) konulu konferans dün Kültür Merkezi Salonu'nda yapıldı.

Konferansa Dêrsim Belediye Başkanı Edibe Şahin, Tunceli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ali Tutay ve kentin ileri gelenleri ile çok sayıda genç katıldı.

Konferansta Kürtçenin Kırmancca (Zazaca) lehçesiyle konuşan Munzur Çem, daha önce birçok yerde konferanslar verdiğini, ancak ilk defa kendi doğduğu memlekette bir konferans verdiği için çok mutlu olduğunu belirtti.

Dêrsim'in tarihi ile ilgili bilgileri dinleyicilere aktaran Çem, Dêrsim'in Kürt kimliği konusunda bir şüphesinin olmadığını ifade etti. Çem, Dêrsim'de konuşulan dilin genelde Kırmancki Kürtçesi olduğunu ve Kırmancki'nin başka yörelerde Kırdkî, Zazakî, Dımılkî diye adlandırıldığını söyleyerek, Dêrsimlilerin dillerine ve kültürlerine sahip çıkmaları gerektiğini hatırlattı.

Kırmancca'nın yok olma tehlikesi altında olduğunu söyleyen Çem, dilin konuşularak ve yaygınlaştırılarak korunabileceğini vurguladı. Konferans afişinin Türkçe hazırlanmış olmasını da eleştiren Çem, Tunceli Üniveristesi'nde Kürtçe bölüm açılmasının sevindirici olduğunu ancak bölüm adı olarak 'Zazaca ve Kürtçe' yerine 'Zazaca (Kırmancca) ve Kurmancca' olması gerektiğini” ifade etti.

Programın ikinci bölümüne, dinleyicilerin soruları ve görüşleri alınarak devam edildi.

Konferans sonunda kısa bir konuşma yapan Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, dil ve kültür konusundaki mantalitenin yeni değişmeye başladığını belirterek, belediyelerin başlıca görevlerinden birinin de kültürel çalışmalar olduğu bilincinin çok yeni yerleşmeye başladığını söyledi. Şahin, konferans afişinin Türkçe hazırlanmış olmasının da eski mantalitenin devamı olduğunu, bundan sonra daha dikkatli olunacağını belirterek, kültürel alanda yapılan çalışmaları ve festivalleri anlattı.

Salon girişinde Vate yayınları kitap standı açılırken, konferans sonunda dinleyicilerin, Munzur Çem'in kitapları ile Kırmancca (Zazaca) kitaplar ve sözlüğe ilgi gösterdiği görüldü.

__________

Kaynak: http://www.haberdiyarbakir.com/news_detail.php?id=33397

Na xebere 6570 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.