zazaki.net
19 Nîsane 2024 Îne
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
24 Kanûne 2012 Dişeme 02:55

Bingöl STK’larından Bakan Dinçer’e Tepki

“Zazalar Kürt değildir” demek, siyasal bir operasyonun ifadesidir. Kürtleri ayrıştırmayı, birbirine düşürmeyi, kimlik bunalımını derinleştirmeyi amaçlamaktadır.

Bingöl’de faaliyet yürüten 15 sivil toplum örgütü, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in “Zazacayı ayrı bir dil olarak sunacağız” açıklamasına toplu halde tepki gösterdiler.

Bingöl STK’larının ortak hazırlayıp yayınladığı Bakan Dinçer ve Bingöl Üniversitesi’ne yönelik basın açıklamaları şöyledir:

KAMUOYUNUN DİKKATİNE

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER, 12.12.2012 tarihinde Bingöl Üniversitesinde yaptığı konuşmada, Zazasıyla, Kurmancıyla umum Kürt halkı tarafından amaçları bilinen ideolojik bir çevrenin kurgu ve telkinlerine müsteniden“Zazaca ayrı bir dildir, Mardin Artuklu Üniversitesi bizi yanılttı, uzman değillermiş, Zazacanın Kürtçenin bir lehçesi olduğuna bizi inandırdılar” biçiminde açıklamalarda bulunmuştur. Bunun yanı sıra Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin bu konudaki uzmanlığına güvendiğini ifade etmiştir.

Aşağıda isimleri yer alan Sivil Toplum Örgütleri olarak Sayın DİNÇER’in gerçeklerle çelişen bu açıklamasını tepkiyle karşılıyoruz. Binlerce yıllık tarih bilimine ait disiplinlerce tavazzuh etmiş bir meselede şüphe içinde olmayı eğitimden sorumlu bir bakana yakıştırmamaktayız. Zazaların da Kurmanclar gibi Kürt halkının kadim bir parçası olduğu izahtan varestedir.

Sayın DİNÇER, referans olarak gösterdiği bu dil uzmanlarını, dayandığı kaynaklarını ve varsa özgün çalışmalarını bir an önce kamuoyuna açıklamalıdır. Bakanı bu konuda etkilediğini düşündüğümüz Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin bugüne kadar Kürtçenin Zazaki lehçesiyle ilgili bilinen hiçbir çalışmaları bulunmamaktadır. Bingöl Üniversitesinin dile bakışı ideolojik ve siyasidir.

Türkiye’nin sınırları içerisinde Kürtçenin Kurmancî ve Zazaki/Kirdki lehçeleri konuşulmaktadır. Kürtler devletten alacaklıdır, bu alacaklarını tahsil etme hakları hukuki ve insanidir. Tefecilerin eline düşmüş mağdur esnaf muamelesi görmelerini ahlaki bulmuyoruz. Bakan DİNÇER, mensubu bulunduğu hükümet ve devletten beklediğimiz, nev-zuhur spekülasyonlara mecra bulmak değil biz Kürtlere olan borçlarını bir an önce ödemeleridir.

“Zazalar Kürt değildir” demek, siyasal bir operasyonun ifadesidir. Bu operasyonun arka planını oluşturan paradigma, Kürtleri ayrıştırmayı, birbirine düşürmeyi, kimlik bunalımını derinleştirmeyi, siyasal rant elde etmeyi amaçlamaktadır. Bu söylemden medet umanlar ve gerçekleşmesi için aktif rol oynayanlar daha düne kadar tüm Kürtlerin Türk olduğunu iddia edenlerdir. Kürtler (Zazalar-Kurmanclar), ayrışmayı değil gasp edilmiş haklarını talep etmektedirler.

1-     BİN-DER

2-     FIRAT-DER

3-     İHD (İNSAN HAKLARI DERNEĞİ) BİNGÖL ŞUBESİ

4-     BİNGÖL MED-ZEHRA GRUBU

5-     ÖZGÜR EĞİTİM SEN. BİNGÖL TEMSİLCİLİĞİ

6-     İMO (İNŞAAT MUHENDİSLERİ ODASI) BİNGÖL TEMSİLCİLİĞİ

7-     MMO (MAKİNA MUHENDİSLERİ ODASI) BİNGÖL TEMSİLCİLİĞİ

8-     MEYA-DER

9-     TARIMSAL KALKINMA DERNEĞİ

10- EĞİTİM-SEN BİNGÖL ŞUBESİ

11- SES (SAĞLIK EMEKÇİLERİ SENDİKASI) BİNGÖL TEMSİLCİLİĞİ

12- BES (BÜRO EMEKÇİLERİ SENDİKASI) BİNGÖL TEMSİLCİLİĞİ

13- KURDİ-DER BİNGÖL ŞUBESİ

14- BÜÖ-DER (BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ DERNEĞİ)

15- TARIM ORKAM SEN (TARIM VE ORMANCILIK HİZMET KOLU KAMU ÇALIŞANLARI SENDİKASI)

Na xebere 4679 rey wanîyaya
ŞÎROVEYÎ
çewlik
mehmed
bu cesur davranışlarından duyarlıklıklarından dolayı kendilerini kutluyorum hepsine teşekkür ediyorum, çewlik halkı zaza-kırd halkı genelde bölgede özelde çewlikte yapılan bu baskıya bu tahrifata daha çok cvb verecektir inşallah. merak ediyorum bu üniversite daha nekadar oyalayacak bu siyasi ideolojik yaklaşıma daha nekadar devam edecek, ben edebileceklerini zannetmiyorum çünki altını dolduramıyorlar ortada ne bir çalışma ne bir akademisyen var, birilerine teslim edilmiş ama o birilerinin ne gerçekten böyle bir zazaki derdi var ne de birikimleri, bu politikalar da iflas edecek inşallah.
25 Kanûne 2012 Sêşeme 00:49
Kutlarım
Çewlîgî
Çewlîg Sivil Toplum Kuruluşlarınının yetkililerini kutluyorum. Ulusal duyarlılık budur! Ulusal sorunlar konusunda ortak duruş sergileyemeyenler ulusal görevlerini yapmış sayılamaz. Çewlîg bu açıklamasıyla diğer illerimize örnek olmuştur. Diğer illerdeki STK yetkilleri uyuyor mu? Milyonlarca Kırmanc (Kırd/Zaza) kardeşimizi Kürt milletinden ayırmaya matuf oyunlar karşısında ses çikarmıyorarsa daha neyi bekliyorlar? Merak ediyorum.
24 Kanûne 2012 Dişeme 09:31
güzel tespitler
cihad
geç ama yerinde bir ses. kürdlerin kendi kimliklerine sahip çıkması lazım.
24 Kanûne 2012 Dişeme 05:32