zazaki.net
25 Nîsane 2024 Panşeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
21 Sibate 2015 Şeme 10:27

'Kürtçe Seçmeli Ders'e Müdür Engeli

Devlet, 'Kürtçe seçmeli dersi' bile çocuklarımıza çok görüyorsa biz de artık çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz.

ŞIRNAK’ın Kumçatı (Dêrgulê) beldesinde bulunan Vali Aydın Aslan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda (YİBO) okuyan öğrenciler, seçmeli ders olarak Kürtçe öğrenmek isteyince iddiaya göre okul idaresinin engeli ile karşılaştı.

Bu talepte bulunan öğrencileri yanına çağıran okul müdürünün “Ben sizi buraya Kürtçe öğrenmeniz için getirmedim, zaten biliyordunuz” sözleriyle öğrencilere çıkıştığı ileri sürülürken, olay öğrenci velilerinin tepkisine yol açtı.

Şırnak’ın Kumçatı (Dêrgulê) beldesinde bulunan Vali Aslan YİBO’da okuyan öğrenciler, kendilerine okul idaresi tarafından dağıtılan seçmeli ders tercih formuna Kürtçe yazınca, okul karıştı.

Veliler: İdare öğrencilere baskı uyguladı

Verdikleri formla yasal haklarını talep eden öğrenciler, velilerin belirttiğine göre Okul Müdürü Sabri Salgut tarafından yanına çağrılarak başka dersleri tercih etmeleri yönünde baskıya maruz kaldı. Ayrıca Salgut’un yanına çağırdığı öğrencilere, ‘Ben sizi buraya Kürtçe öğrenmeniz için getirmedim, zaten biliyordunuz’ dediği de iddia edildi.

Çocuklarının anadillerini öğrenmek için bulundukları talep karşısında bu baskı ve sarf edildiği iddia edilen cümleler karşılaşmasına tepki gösteren öğrenen velileri, durumu Şırnak Eğitim Sen Şırnak Şubesi’ne bildirdi.

Öğrenci velilerinden Bilal Coşkun, okulda okuyan öğrencilerin yüzde 80-85 oranında bir bölümünün seçmeli ders tercihi olarak Kürtçe dersini işaretlediğini belirterek, sonrasında yaşananları: “Öğrenciler derleri bitip okuldan dağıldıktan sonra okul müdürü, akşamüzeri tekrar okula dönerek yatılı kalan öğrencileri yanına çağırıyor. Çocuklara ‘Bu formalarda işaretlemiş olduğunuz Kürtçe seçmeli dersleri değiştireceksiniz, yerine başka dersler seçeceksiniz. Zaten Kürtçe ders istiyorsanız, o dili biliyorsunuz buraya gelmenize gerek yok’ demiş” sözleriyle aktardı.

‘Kürtçe yoksa, çocuklarımızı okula göndermeyiz’

“Eğer devlet Kürtçe seçmeli dersi bile çocuklarımıza çok görüyorsa biz de artık çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz” diyen Coşkun, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bu skandalın önüne geçmesini istedi.

Eğitim Sen Şube Eş Başkanı: Durum vahim!

Eğitim Sen Şırnak Şubesi Eş Başkanı Serhat Uğur da dünyada tüm anadillerin hemen hemen eğitim dili haline geldiği bir dönemde, bölgemizde bir anadilin seçmeli bir ders olarak verilmesine dahi izin verilmemesinin son derece vahim bir durum olduğunu ifade etti. Uğur, “Kürt ve demokratik Türkiye halklarının anadilde eğitim verilmesine karşı tavrı belli, bu zihniyetin ise ilerde olası bir anadilde eğitim talebine karşı tavrını ortaya koyması açısından önemli bir gösterge” diye konuştu.

“Çözüm süreci”nde Kürt hareketinin ve Kürt halkının temel taleplerinden biri olan Kürtçe anadilde eğitim talebine karşı yaklaşımlarının bundan sonra nasıl olacağını da bu olaydan sonra anladıklarını ifade eden Uğur, “Ama bizde eğitim emekçileri olarak bu vahim olayın takipçisi olacağız ve anadilde eğitim taleplerinin her anlamda takipçisi olacağız” dedi.

Yaşanan skandaldan sonra Kumçatı’da yaşayan öğrencilerin velileri, Okul Müdürü Sabri Salgut ve diğer idarecilerden şikayetçi olacaklarını ve veliler olarak imzalı dilekçe hazırlayıp Şırnak Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ileteceklerini belirtti.

____________

Kaynak: http://www.sirnakhaber.com.tr/kumcati-yiboda-kurtce-krizi-26324.html

Na xebere 3034 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.