zazaki.net
26 Nîsane 2024 Îne
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
22 Sibate 2013 Îne 00:33

DİSAda SÖYLEŞİ

Anadili ve Çokdillilik Tartışmalarında Kürtçenin Lehçeleri: Zazaca ve Kurmancca
Konuşmacı: Roşan Lezgîn

21 Şubat Dünya Anadili Günü ve tüm dünyada bu gün özellikle anadilleri yasaklanan, baskı altında olan ve ayrımcılığa uğrayan halklar tarafından kutlanmaktadır. Bu günün Anadili günü olarak kabul edilmesi ise 21 Şubat 1952 tarihinde Bangladeşli çoğu üniversite öğrencisi birçok aktivistin anadilleri için yaptıkları sivil bir eylemde polis tarafından öldürülmesi ile başladı. Söz konusu olay, Pakistan devletinin Urdu dilini ülkenin tek resmi dili olarak ilan etmesinden sonra özellikle öğrencilerin katılımı ile Bangladeş dili aktivistleri tarafından yapılan eylemde gerçekleşir. Bu günden sonra ölen aktivistlerin anısına ve son hızla devam etmekte olan dillerin kaybolmalarını önlemek için Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 21 Şubat Dünya Anadili Günü ilan edilmiştir. Amaç, hem Bangladeşli aktivistleri anmak hem de dillerin çeşitli devlet politikaları yüzünden kaybolmaları hakkında yerel ve evrensel bir farkındalık yaratmak, dillerin resmi kurumlarda (eğitim gibi) kullanılarak koruma altına alınmasını sağlamak ve yeryüzündeki dilsel farklılıkların yok edilmesinin önüne geçmektir.

Kürtçe’nin eğitimde ve her türlü kamusal alanda özgür ve eşit bir şekilde kullanılması savunuculuğunu devam ettiren DİSA olarak 21 Şubat Dünya Anadili Günü vesilesiyle anadili temelli eğitim ve çokdilli çokkültürlü demokratik yaşama olan inancımızı ve desteğimizi yeniden dile getirme gereği duyuyoruz. UNESCO tarafından yayınlanan, “Tehlike Altındaki Diller Atlası”na göre güvensiz durumda olan Kürtçe’nin Zazaca lehçesi ile ilgili “Önce Anadili” programımız kapsamındaki çalışmalarımızı bu güne atfediyoruz. Öncelikle yayınladığımız iki yeni Zazaca broşürü sizlerle paylaşmak isteriz (www.disa.org.tr).

27 Şubat 2013 tarihinde saat 17:00’da DİSA’da “Anadili ve Çokdillilik Tartışmalarında Kürtçenin Lehçeleri: Zazaca ve Kurmancca” söyleşisi düzenleyeceğiz. Hem bu broşürlerin Zazaca’ya kazandırılmasında hem de Zazaca’nın gelişiminde önemli bir yeri olan Roşan Lezgin’in konuşmacı olduğu bu söyleşide sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Tarih: 27 Şubat 2013 Çarşamba

Yer ve Saat: DİSA, 17:00

Adres: Mimar Sinan cad. Aslan apt. B Blok Kat: 4 No: 12

Yenişehir/ Diyarbakır

Tel: 0 412 228 14 42

Na xebere 2062 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.