zazaki.net
28 Adare 2024 Panşeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
18 Tebaxe 2009 Sêşeme 12:53

Zazaca için ‘Zazaki.Net’

[Haber]
AKnews

 

Zazaca için ‘Zazaki.Net’


Diyarbakır, 18 Ağustos (AKnews) –  Kürtçe’nin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan lehçesi Zazaca’yı yaşatmak ve geliştirmek için web sayfası açılıyor. Sayfada arşivden, günlük gelişmelere bir çok başlık yer alacak.

Zazaca konuşanları günlük gelişmelerden, toplumsal olaylardan haberdar etmek amacıyla  kuruluş çalışmalarına başlanan www.zazaki.net yakında açılacak. Test yayına başlayan sayfa şair ve yazar Roşan Lezgîn tarafından hazırlanıyor. Sayfada, gündem, makale, röportaj, dil, coğrafya, edebiyat, biyografi, çocuk bahçesi ve kitap bölümleri bulunuyor. Günlük gelişmeler için de “manşetler” bölümü yer alıyor. Ayrıca, lehçenin yaşatılması ve öğretilmesi için gün, ay ve mevsim isimlerinin yanı sıra masallara yer veriliyor. Sitede Zazaca’nın dışında, Kurmanci, İngilizce ve Türkçe’ye de yer veriliyor.

AKnews’e bilgi veren sayfanın editörü Roşan Lezgîn, “Sayfayı tek başıma hazırlıyorum. Amacım Zazaca konuşanları günlük gelişmelerden kendi dilleri ile haberdar etmek” dedi. Lezgîn, sitede diğer dillerin de olmasının nedenini, “Türkiye’de Zazaca konuşan Kürtler, Kurmanci de biliyor. Ayrıca sadece İngilizce ve Türkçe bilen Zazalar var. Onların da Zazalar ile ilgili gelişmelerden haberdar olmasını istedik. Bu nedenle diğer dillere de yer verdik” sözleriyle anlattı.

Sitede arşiv bölümünün olmasının önemine işaret eden Lezgîn, şu bilgileri verdi:

“Sitenin editörü, planlayıcısı benim. Bu nedenle bağımsız bir çalışma yürütüyorum. Kürt olduğum için böyle bir çalışma yürütme ihtiyacı hissettim. Bu sitede günlük gelişmelere de yer vereceğiz ancak bizim için önemli olan arşivdir. Zazaca konuşanları ilgilendiren konuları toparlayıp, kaliteli yazıları yayınlamayı düşünüyorum. Zazaca konuşanların da İnternette kendilerini ifade etmesi çok güzel. Şu an bazı teknik sorunlar nedeniyle yayına başlayamadık. Sorunları giderdiğimizde, siteyi bir açıklama ile duyuracağız.”

Lezgîn, site ile ilgilenen gençlerin bulunduğuna dikkat çekerek, bu kişileri dil konusunda yetiştireceklerini kaydetti.

cms-image-000012525[1].jpg

Kaynak: AKnews

Na xebere 11226 rey wanîyaya
ŞÎROVEYÎ
bra
hamid
kardeşim kim kendini nasıl tanımlıyırsa o öyledir ve bize düşen saygı duymaktır.Fakat yıllardır kürt halkı var olma mücadelesini verirken bunun içinde kırmanc zaza dahil biz bir halk olarak kürt halkı olarak biliniyorduk ve devlet tarfından asimile inkara türkleştirilmeğe zorlanıyorduk.Bu mücadelenin sonucunda bu halk kendini kabul ettire bildi şimdi ise ben zaza yım kürd değilim e o zaman ben de kırmancım bende kürd değilim, zaten kürt diye bir ırk yok türklerin deyimiyle kürtler kart kurt sesinnden çıkmıştır. Kimileride kürtler türklerin turani boyundandır.Arkadaşlar ne olmak istiyorsan o sundur. Yalnız zaza kardeşlerimi ben bir kırmanc olarak çok iyi anlıyorum gerek içlerinde olduğumdan gerek dil kardeşliğinden bakın:soğuk kırmanci sare zaza sardo sıcak kırmanci germe zazaki germo el kırmanci dest zazaki dest ayak kırmanci lıng zazaki lıng göz kırmanci çev zazaki çım dil kırmanci zıman zazaki zıman,zon kırmanci seni seviyorum ez te hezdıkım zazaki ez to hez kena seni anlıyorum kırmanci ez te femdıkım zazaki ez to femkena patlama kırmanci tekiya zazaki tekiya amca kırmanci apo zazaki apo dayı kırmanci ğalo zazaki halo keçi kırmanci bızın zazaki bızın eşşek kırmanci ker zazaki her süt kırmanci şir zazaki şıt balık kırmanci masi zazaki ması karpuz kırmanci zebeş zazaki zebeş et kırmanci goşt zazaki goşt kardeş erkek kırmanci bra zazaki bıra anne kırmanci daye zazaki daye daha çok bildiğim var bu kadarı yeter siz bunada bir bahane bulursunuz nasıl türklerin 15 türkçe lehçesi oluyorda kürd lerin 4,5 tane lehçesi olmasın soran ben soranım kırmanc ben kırmancım zaza ben zazayım goran ben goranım diyecekse peki bu kürd kim ha onuda israile yada amerika ha ermenileri unutmadan onların işidir deriz her halde.Birde dersimz zazaları eskiden dersim kürtçe si anlamında kırmancika dersimi derlerdi yani zazaki için şimdi biz kürt değiliz diyorlar.Devlete inat zaza yerleşim yerlerinde zazacayı kullanacağız
04 Oktobre 2013 Îne 17:10
krtl.kafkas@gmail.com
kafkas kartalı
bıra belgeki da zazaki ça bé hind kırıné nişani merıvadın.ez wazena zıwan(zon)é kırdki-zazaki musneno.kısaca zazaca temel bilgiler ve öğrenmek için sürekli yenileyici bilgileri içeren sahifelerde olsun.hayırlı olsun.digorıj(teyré elegezé(rewané)
03 Êlule 2009 Panşeme 09:05
her dem Welat
Yekitî
Çi Kurmancî,Çi Kirmançkî(Zazaki,Dimilkî),Çi Soranî,Çi Goranî,Çi Hewremanî,Çi Loranî baxçê gulanî li şadê Kurdistanî.em hemû biranê bijî welatê me.
25 Tebaxe 2009 Sêşeme 02:29