zazaki.net
29 Adare 2024 Îne
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
21 Teşrîne 2011 Dişeme 09:19

Üniversite Siyasi Projeleri Uygulama Yeri Değildir!

Bingöl Üniversitesi yönetiminin Kürtlere ve Kürtçe lehçelerine bakışı, tavrı ve kullandığı terminoloji tamamen ideolojik, bilimsel temelden mahrumdur...

BİN-DER (Bingöl Sosyal, Kültürel Ve Ekonomik Kalkınma Derneği)  Başkanı Doğan KARASU yaptığı basın açıklamasında Mardin Artuklu Üniversitesi ile Bingöl Üniversitesi’nin uygulamalarını karşılaştırmalı olarak değerlendirerek Bingöl Üniversitesi yönetimini eleştirdi.

BİN-DER Başkanı Doğan KARASU: “Mardin Artuklu Üniversitesi, 16 yıldır Kürtçenin Zazaca lehçesini standartlaştırma çalışması yürüten Vate Çalışma Gurubu’nu 20. toplantısını yapmak üzere, Mardin’e davet etti. Grup, 29 Ekim-2 Kasım 2011 tarihleri arasında dört gün devam eden toplantısını gerçekleştirdi. Vate Çalışma Grubu, Kürtçe’nin Kirdkî (Zazaca) lehçesi üzerinde çalışma yapan tek ve profesyonel bir grup olduğundan, Artuklu Üniversitesi, 4 günlüğüne -ulaşım hariç- grubun tüm giderlerini karşıladı. Çalışmalar, Rektörlük Binası’nda hazırlanan ofiste yürütüldü. Dört gün boyunca sinema terimleri ve daha önceden belirlenmiş ve üzerinde ön çalışma yapılmış kelimelerin standart formları tespit edildi. Mardin Artuklu Üniversitesi’nin diller konusundaki vizyonu, çoğulcu anlayışı, sosyal realitelere ideolojik bir tavır geliştirmemiş olması, ülke adına bizleri gerçekten sevindirdi” dedi.

Doğan KARASU: “Bingöl Üniversitesi yönetiminin Kürtlere ve Kürtçe lehçelerine bakışı, tavrı ve kullandığı terminoloji tamamen ideolojik, bilimsel temelden mahrum, herhangi bir lisemizin bu konudaki vizyonundan bile çok geridir. Sayın Gıyasettin BAYDAŞ bir açıklamasında Zazaca’nın bağımsız bir dil olup-olmadığına kendisinin karar verecek durumda olmadığını söylemişti. Ancak son yaptığı açıklamaya bakılırsa Zazaca’nın ayrı bir dil olduğuna karar verdiği görülmektedir. Kendisine hayırlı olsun! Ama yetmez. Sayın Gıyasettin BAYDAŞ bu karara nasıl vardığını bize izah etmelidir. Kurmancca lehçesini Kürtçe olarak veya Kürtçe’yi Kurmancca olarak biliyorsa vay insanlığın ve bilimin haline! Üstelik kendi düzenlediği sempozyumda Zazaların Kürtlerin bir kolu olduğunu belgeleyen bir sürü belgeyi gördüğü, bilimin de belgelere ve somut delillere dayandığını bildiği halde! Anlaşılan odur ki, ideoloji ve uygulamaya konulan proje belgelere ve kanıtlara baskın gelmiştir. İdeolojik tutumların Bingöl Üniversitesi’nde bilimsel bir ön kabule dönüştürülmüş olması üzücüdür, ancak bu, sadece şimdiki yönetimle sınırlı kalacaktır. Olmayan bir şeyi böylesi bilim dışı çabalarla yaygınlaştırmak mümkün değildir”, dedi.

BİN-DER Başkanı Doğan KARASU: “Sayın BAYDAŞ yeni ve ideolojik bir dil felsefesi oluşturmaktan geri durmalıdır. Devasa kaynağı, imkanı, Yaşayan Diller Enstitüsü’nü vb. yeni bir millet, yeni bir kimlik, yeni bir dil amacıyla yürürlüğe konulmuş bir projede kullanacağına bilimsel bir şekilde bu dilin gelişiminde kullansın. Bir halk anadilinde eğitim görmüyorsa asimilasyon tüm hızıyla devam ediyor hakikatinden hareketle, mevcut kaynağın bu dilin gelişiminde kullanmasını bekliyoruz. Zazaca can çekişiyor, dil kayboluyor. Ama Sayın Gıyasettin BAYDAŞ politik bir tavırla aynı dilin farklı lehçelerini konuşan toplulukların arasını açacak projelerde rol almaya çalışıyor. Açıklamalarından anlaşılıyor ki, dil-lehçe-şive ilişkisini de yeterince bilmiyor. Soruyorum: Kürtçe diye bağımsız bir dil var mıdır? Kürt diye bir başına bir millet var mıdır? Böyle biliyorsan, diğerleri ne oluyor? Mesela, Zazakî/Kırdkî, Soranî, Goranî, Hewramî ve Lurî konuşan Kürtleri nereye koyuyor?” dedi.

Na xebere 3335 rey wanîyaya
ŞÎROVEYÎ
isinize gelen yalaka yorumlari yayinliyorsunuz, ayni türk fasolari gibis
Kirmanc/Dimili/Kird/Zaza
Bak arkadasim lhecemi diyorsun dilmi diyorsun gec bunu
mesele zazaca ölüyor
niye kürdistanin hic bir parcasi zazaca icin gece yapip bir tv acmiyor?
meselenin özü burda yoksa burda yok zazalar kürdür yok degildir masali degil
dilde desen ölüyor diyalek desende ölüyor
dil diyenlerde diyalek diyenlerde bu katliamin ortaklaridir cünki radikal cözümler gerekli
zazacanin ölmesine neden olan herkese ölümü tattirmak gerekiyor
dil diyende olsa lehce diyen olsada
VIR VIR YAPMAYI BIRAKIN EGER GERCEKTEN BU DILI /LEHCEYI SEVIYORSANIZ TV ACIN
yoksa hic biriniz samimi degilsiniz
--------------------------------------------------------------------
Almanya’nın München kentinden 93.233.121.60 IP numarasıyla üç yıldır sürekli küfretmekten başka bir marifeti olmayan gereksiz!
Kimsin, nesin, adın ne, kadın mısın, erkek misin belli değil.
Daha doğru dürüst bir cümle dahi yazmayı becermeden bu kadar büyük laflar ederek bize “Türk faşistleri” yakıştırması yapıp “işimize gelen yalaka yorumları” yayınladığımızı söylüyorsun.
İşte, senin saçma, terbiyesiz yorumunu yayınladık bakalım!
Madem Zazaca için o kadar “radikal” çözüm peşindesin, “samimiyet” sorgulaması yapıyorsun, birilerine “ölümü tattırmak” gibi manyakça sözler sarf ediyorsun, başkalarını veya Kürdistan’ın başka parçalarını bırak da hele bir kendine sor bakalım, sen kendin ne yaptın şimdiye kadar?
Şuncacık bir şey yaptığına dair bir kanıt göster, bunca terbiyesizliğine, adi küfürlerine bile eyvallah derim.
EDİTÖR

04 Kanûne 2011 Yewşeme 22:56
Nafile
Serko Lolij
Sorun bir sistem sorunudur. Kürdistanda sömürgeciler elbette Kürtleri zayfilatmak için her türlü yönteme başvurcaklar. Bu amaçlarindan asla vazgecmezler. Kürdistanlilar kendi kendini yönetmedigi sürece bu iş böyle.
"Lehce mi dil mi? veya "Kürt mü degil mi?" konusuna gelince, Zazacilarin tutumunu irkci buluyorum, sanki bir hayvan cismiymiş gibi kafa taslarimiza bakiyorlar. Bu aşaglayici bir tutumdur. Biz kendimizi Kürt olarak tanimliyoruz, herhalde biz ve atalarimiz tesadüfen kendimizi kirmanc veya kird olarak adlandirmadik. Hitlervari bir tarzda kan, kafatasi ve dilbilimi üzerinden bizim ne oldugumuza onlar karar vermez. Bukadar hakaret yeter. Kirmancki bir dil veya lehce olsun, konuşan halk kendini kürt olarak tanimladigina göre, kirmancki de elbet kürtce'dir.
22 Teşrîne 2011 Sêşeme 07:16
qehirîyayiş
suqıj
Erd u asmên zanê ke na çîyêndo sîyasîya. La ez nêzana nê wendekarê unîwersîteyê çewligî se kenê wuca de. Çirê wengê xo nêvejenê? !!!
21 Teşrîne 2011 Dişeme 17:40