zazaki.net
19 Nîsane 2024 Îne
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
31 Kanûne 2012 Dişeme 01:46

Kürt Yazarlardan Eğitim Bakanına Tepki

Türkiye Milli Eğitim Bakanı’nın bu konudaki tavrını en sert şekilde kınıyoruz.

İsveç Kürt Yazarlar Birliği, yayınladığı basın açıklamasıyla Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’i ve "Zazacılık"  açıklamalarını protesto etti.

İsveç Kürt Yazarlar Birliği’nin basın açıklaması şöyledir:

Türkiye Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Bingöl Üniversitesi’nin 12.12.2012 tarihinde düzenlediği bir toplantıda “… Biz bu yıl Zazaca ile ilgili eğitimi açarken Kürtçe'nin bir versiyonu gibi düşünmüştük. Daha doğrusu kitabı hazırlayanlar öyle düşünmüşlerdi ve biz onların uzmanlığına güvenmiştik. Ama önümüzdeki yıldan itibaren ders kitaplarımızı yazarken Kürtçe'nin bir başka versiyonu veya lehçesi gibi değil Zazaca'yı ayrı bir dil olarak sizlere sunacağız…” şeklinde bir açıklama yapmıştır.

Bu açıklama ve Eğitim Bakanı’nın tavrı, Türk devletinin inkâr, asimilasyon ve Kürt milletini ortadan kaldırma siyasetinin devamıdır. Devlet yetkilileri, Kürtlerin varlığı ve dilini inkar etmek, ortadan kaldırmak için başta asimilasyon olmak üzere her türlü metodu denemekten çekinmediler. Ama bütün çabalarına, bütün bu zulüm ve baskılarına rağmen amaçlarına ulaşamadıklarını anlayınca şimdi de yeni bir fitne ve fesatlık oyununa başvurmaya kalkışıyorlar. Zaten sömürgecilerin “böl, parçala, yönet” politikası Kürt milleti için yeni bir şey değildir!

Bakanın referans olarak gösterdiği kişiler, ülkücüler olarak tanınan eski ırkçı kesimlerdir. Şimdi de Bingöl’de “akademsiyen”lik adı altında Kürt lehçeleri üzerinden fitne ve fesatlıkla Kurmanc ve Kırmanc (Zaza) Kürtlerinin arasına ayrılık tohumlarını ekmeye çalışmaktadırlar. Biz Kürt Yazarlar Derneği olarak, Zaza Kürtleri Kürt milletinin bir grubudur, Zazaca da Kürt dilinin bir lehçesidir diyoruz ve hiç kimsenin bu gerçeği değiştirmeye gücü yetmeyeceğini belirtiriz.   

Kürt milleti, ulusal haklarını elde etmek için yaptığı bütün kalkışmalarında Zaza Kürtleri büyük bir role sahiptirler. Kendilerini sömürgecilik ve ırkçılık aklından kurtaramayanlar, lütfen tarih sayfalarına tekrar baksınlar ve Koçgiri, Pîran ve Dêrsim hareketlerindeki Dımıli Kürt kahramanlarını gözleriyle görsünler.  

Türkiye Milli Eğitim Bakanı’nın bu konudaki tavrını en sert şekilde kınıyoruz. Genel olarak bütün Kürt milletine, özel olarak da Kürt akademisyen, yazar, öğretmen, aydın ve politikacılarına sesleniyoruz. Bu tür sömürgeci politikalar karşısında ulusal bir ruhla karşı durunuz diyoruz.    

Kürt dili Kürt milletinin varlığıdır. Kürt milleti tekçi bir kafa ve tek renkli bir millet değildir. Biz çok renkli bir milletiz, renklerimiz doğal zenginliğimizdir. Bunu bahane ederek milletimize ve lehçelerimize haksızlık yapmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Bundan dolayı, Bakan Ömer Dinçer, yaptığı haksızlık ve yanlışlığı görmeli ve açıklamasını geri almalıdır!

Bu vesileyle hükümete şunu hatırlatırız. Kendi anadillerinde, kendi lehçeleriyle eğitim almak her millet gibi Kürt milleti çocuklarının da hakkıdır. Kürt milletinin de her kes gibi meşru ve insani haklarına sahip olmaya hakları vardır. Hükümet bu hakları tanımalıdır.   

29 Aralık 2012

İsveç Kürt Yazarlar Birliği

Na xebere 2917 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.