zazaki.net
25 Nîsane 2024 Panşeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
03 Êlule 2013 Sêşeme 14:41

Dîyarbekir'de Anadilde Eğitim Talebi

Kampanya çerçevesinde Bağlar Dörtyol, Huzurevleri (Tesisler), Ofis ve Dağkapı'da kurulacak stantlarda anadilde eğitim talebini içeren dilekçeler toplanmaya başlanacak.

Amed'de KURDİ-DER ve Eğitim Sen öncülüğünde anadilde eğitim talebiyle 4 ayrı noktada dilekçe toplanacak.

Eğitim Sen Amed Şubesi ve KURDİ-DER öncülüğünde 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri sırasında startı verilen "anadilde eğitim" kampanyasına ilişkin Eğitim Sen Amed Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi. KURDİ-DER ve Eğitim Sen yöneticilerinin katıldığı toplantıda, Kürtçe açıklama yapan eğitmen Laleş Biçimli, anadilde eğitimin toplum için önemine dikkat çekerek, okula giden her bireyin anadilde eğitim alma hakkının olduğuna vurgu yaptı. Günümüz dünyasında insanların artık birkaç dili öğrenerek yaşamlarını idame ettirdiğine işaret eden Biçimli, "Anadil çocuğun kimliğidir. Bir insan kendi dili, kültürü ve edebiyatıyla yaşar. Devlet Kürtlerin üzerindeki inkar politikalarına bir an önce son vermelidir. Kürtçe bir televizyon kanalı, Kürtçe'nin seçmeli ders olması ile sorunlar çözüme kavuşmaz. Kürtçe'nin öğrenim hayatı boyunca eğitim dili olması gerekir. Başbakan Erdoğan, 'Anadilde eğitim gündemimizde yok' diyor. Bu da bizlerin barışa olan umudunu kırmaktadır" diye konuştu.

Ailelerin de çocuklarıyla günlük yaşamda Kürtçe konuşması gerektiğine vurgu yapan Biçimli, "çocukların konuşmadığı bir dilin geleceği karanlıktır. Kürtçe'nin diğer dillerden eksik kalan bir yanı yoktur" dedi. Kampanya çerçevesinde Bağlar Dörtyol, Huzurevleri (Tesisler), Ofis ve Dağkapı mevkisinde kurulacak olan stantlarda anadilde eğitim talebini içeren dilekçeler toplanmaya başlanacak. 4 gün boyunca saat 15.00-18.30 arasında toplanılacak imzalar daha sonra İl Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edilecek.

___________

Kaynak: ANF

Zazaki.Net’in notu: Roşan Lezgîn’in kaleme aldığı ve bir çok Kürt haber sitelerinde yayımlanan, binlerce kişi tarafından okunan “Kürt Siyaseti Gerçekten Kürtçeye Duyarlı mı?” başlıklı yazsından sonra, Dîyarbekir KURDÎ-DER ve yine Dîyarbekir Eğitim-Sen şubesinin böyle bir kampanya başlatmış olmalarını çok yerinde buluyor ve destekliyoruz. Tüm okurlarımızın, tüm Kürtlerin, Kürtçenin yaşaması ve gelişmesini isteyen herkesin, her kurumun hiç tereddüt etmeden bu demokratik kampanyaya katılması çağrısını yapıyoruz.

Aslında sadece bu kampanyayla yetinilmemesini, çok daha zengin ama etkin demokratik eylemler düzenlenmesi çağrısını da eklerken, bunun sadece Dîyarbekir ile sınırlı değil tüm Kürt il, ilçe ve hatta köylerinde, Kürtlerin ağırlıklı yaşadığı tüm diğer Türkiye illerinde de devam etmesi gerektiğine inanıyoruz.

Kürtlerin, Anadilde Eğitim haklarını elde edinceye dek bu tür eylemlere kesintisiz bir şekilde devam edilmesini diliyoruz.

Na xebere 3202 rey wanîyaya
ŞÎROVEYÎ
Polat
Bali
Zaf rind bîyo!
Sekewtin!
Herkes hete xo ra dest berzo na kampanya.
04 Êlule 2013 Çarşeme 23:33