zazaki.net
27 Temmuze 2024 Şeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
11 Temmuze 2017 Sêşeme 16:26

CHP’nin bu tutumundan adalet çıkmaz!

İsmail Beşikçi

Artıgerçek muhabirinin sorularına İsmail Beşikçi'nin verdiği cevap:

Kürdler, Kerkük İl Meclisi’nin ve Kerkük Valiliği’nin kararıyla, 28 Mart 2017’de, Kerkük’deki bütün kamu binalarına Kürd Bayrağı astılar.

Kerkük İl Meclisi o sırada 41 kişiden oluşuyordu. Bunun 26’sı Kürd, 9’u Türkmen 6’sı Arap’tı. Buna rağmen, Türkiye’de bu karara ve uygulamasına çok büyük tepki gösterildi. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kürd Bayrağı’ından "paçavra" diye söz ediyordu. "İndirin o paçavrayı…"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da "Bunun bedeli ağır olur…" diyerek Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni eleştirdi.

CHP yönetiminin de bu olguya, olgusal sürece, tepkisi sert oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, 4 Nisan 2017’de, TBMM’de yaptığı konuşmada, Kürdistan Başkanı Mesut Barzani’nin, Türkiye ziyaretinde, Kürd Bayrağı’nın göndere çekilmesine dikkat çekerek, hükümeti ve Cumhurbaşkanı’nı eleştirmek, suçlamak için, "O paçavra senin sarayına da asıldı…" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 4 Mayıs 2017 tarihli Yeniçağ Gazetesi’nde yayımlanan açıklamasında "sözde Kürdistan bayrağı" diyerek Türkmenlerin haklarından söz etti. "Türkmenlerden izin aldınız mı?"

CHP’nin bu tutumundan adalet çıkmaz. Kürdler üzerinde, Kürdistan üzerinde hala vesayet sürdürmeye çalışan zihniyetden adalet çıkmaz. Yürüyüş Edirne’ye kadar sürseydi yine çıkmazdı. Çünkü bu çağdışı bir zihniyettir. Kendisi için istediği hak, hukuk, özgürlüğe vurgu yaparken, bunları kazanmak için çabalarken, başkasının hakkını hukukunu, özgürlüklerini, yok sayan, Kürdlerin, Kürd olmaktan, Kürd toplumu olmaktan, Kürd ulusu olmaktan doğan haklarını çiğnemeye çalışan bir zihniyet çağdışı bir zihniyettir. Bu çağdışı zihniyet, yürüyüşle aşılacak bir kategori değildir. Çok sözünü ettiği adalete, hak ve özgürlüklere, ifade özgürlüğüne, özgür eleştiriye, demokratik zihniyete, demokratik dönüşüme, CHP’nin de çok büyük ihtiyacı vardır. Bunun koşulu da, Kürd/Kürdistan sorununda, Ermeni sorunu, Ermeni soykırımı gibi sorunlarda, Alevi sorununda, demokratik bir zihniyete sahip olmaktır. İfade özgürlüğü, özgür eleştiri, hak, hukuk, adalet, özgürlük, eşitlik… başta bu konularda söz konusu olmalıdır.

10 Temmuz 2017

Na xebere 2800 rey wanîyaya
ŞÎROVEYÎ
kendine gelmek
bawer
kürdistan coğrafyasında yaşadığım halde bu yürüyüşe az da olsa sempati duyuyordum fakat sizin sade yalın yazınızı okuduğumda kendime geldim .niye bu kadar çabuk unuturum bu hakaretleri yoksa bizi alıştırdılar mı ,hayır alışmayacağız.saygılarımla.
11 Temmuze 2017 Sêşeme 18:21