zazaki.net
25 Nîsane 2024 Panşeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
20 Nîsane 2010 Sêşeme 15:38

Malmîsanij’den Yeni Bir Çalışma

[Haber]
Zazakî.NET

Kürt dilbilimci araştırmacı yazar Malmîsanij’in “Yirminci Yüzyılın Başında DİYARBEKiR’DE KÜRT ULUSÇULUĞU (1900-1920)” başlıklı araştırması Vate Yayınları tarafından yayımlandı.

Kitabın önsözünde “Diyarbekir, günümüzde Kürt ulusal hareketinin en önemli merkezidir. Kürt ulusal hareketini iyi tanımak için onun bu şehirdeki geçmişini bilmek gerekiyor. Geçmişte bu hareketin buradaki durumu neydi ve nasıl gelişmeye başladı? Diyarbekir’deki Kürt ulusal hareketi örgütlü olarak gelişmeye başladığında ona karşı çıkan güçler hangileriydi?” soruları sorulduktan sonra, “… bu çalışmada bu ve benzeri soruların cevabı, geçen yüzyılın başına kadar geri giderek verilmeye çalışılıyor” deniliyor.

Malmîsanij, kitabın sonuç bölümünün en başında “Bu çalışmanın sonunda vardığım kanılardan biri, Kırd (Zaza) lehçesini konuşan Kürt aydınlarının, özellikle Kürt ulusçuluğunun ilk dönemlerinde çok önemli bir rol oynadığıdır.” diyor. Sonuç bölümünün en sonunda ise, “… başarıya ulaşmasa da o zamanki çalışmalar bölgede önemli izler ve kadrolar bırakmıştır. Diyarbekir’in bugün Kürt ulusal hareketinde önemli bir yere sahip olmasının kökleri o çalışmalara uzanıyor. Diğer taraftan, devlet yönetimi, daha sonraki yıllarda Diyarbekir’de kendi kurumlarını ve düzenini oturtur. Kemalist düşünce ve değerler sistemi yörenin Kürt halkına kabul ettirmek için elinden geleni yapar, ama bütün bunlara rağmen başarılı olamadığı anlaşılıyor.” tespitinde bulunuyor.

Bu kitap, Malmîsanij’ın şimdiye kadar yayımlanan 28. kitabı, Vate Yayınları’nın ise 50. kitabı oluyor.  

İsteme Adresi:

Vate Yayınları

Katip Mustafa Çelebi Mahallesi, Tel Sok. No: 18 Kat: 3

Beyoğlu – İstanbul

Tel: 0 212 244 94 14

e-post: wesanxaneyevateyi@hotmail.com

Diyarbekir için:

Ekinciler Cad. Nurlar Ap. Kat 3, Ofis - Diyarbekir

 

Malmîsanij, Yirminci Yüzyılın Başında DİYARBEKiR’DE KÜRT ULUSÇULUĞU (1900-1920), Weşanxaneyê Vateyî, Îstanbul 2010, 159 sayfa, ISBN: 978-975-6278-42-0

Na xebere 4259 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.